Sijarto: Mađarska će Srbiji skladištiti i isporučivati gas i ove godine

Sijarto: Mađarska će Srbiji skladištiti i isporučivati gas i ove godine

Šef diplomatije Peter Sijarto saopštio je nakon posete Beogradu je postignut dogovor da Mađarska Srbiji skladišti i isporučuje prirodni gas i ove godine.

Ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Peter Sijarto istakao je na Fejsbuku nakon posete Beogradu da je strateško partnerstvo i prijateljstvo Mađarske i Srbije umnogome razlog zašto Mađarska može uspešno da se nosi s aktuelnim problemima i izazovima.

Sijarto je rekao da su u pitanju ekonomski, bezbednosni i energetski izazovi u kojima se dve zemlje nesebično pomažu.

Istakao je da je prošle godine dostignut rekord od šest milijardi evra trgovinske razmene između dve zemlje, što Mađarskoj mnogo znači.

Osvrnuo se i na dobru saradnju sa Srbijom u vezi sa sprečavanjem ilegalnih migracija, rekavši da su na južnoj srpskoj granici stalno prisutni i kontingenti mađarskih policajaca.

Najvažnijom je ocenio saradnju u snabdevanju energentima dve zemlje.

„Sigurno snabdevanje gasom Mađarske obezbeđuje tranzit preko Srbije, a mi pomažemo Srbiji tako što čuvamo nekoliko stotina miliona kubnih metara gasa u našim skladištima i prosleđujemo srpskoj strani kada im je potrebno“, naglasio je Sijarto.

Dodao je i da je postignut dogovor da će Mađarska Srbiji skladištiti i isporučivati prirodni gas i ove godine.

„Takođe, u toku su pripreme da se između Mađarske i Srbije udvostruči kapacitet prenosa električne energije, da bi se olakšala i ubrzala razmena struje između dve zemlje“, istakao je Peter Sijarto.

Da su odnosi Srbije i Mađarske na najvišem nivou, danas su potvrdili i premijer Mađarske Viktor Orban i predsednik Srbije Aleksandar Vučić .