Meksiko: Nedelja nasilja potresa administraciju

Meksiko: Nedelja nasilja potresa administraciju

Dani široko rasprostranjenih paljevina narko kartela i pucnjave u četiri države prošle nedelje naveli su Meksikance da se pitaju zašto su narko karteli eksplodirali i šta žele?

U napadima je ubijeno 11 ljudi, uključujući dečaka i četiri radnika radio stanice koji su u četvrtak nasumično upucani na ulicama pograničnog grada Sijudad Huarez, preko puta El Pasa u Teksasu.

Dva dana ranije, više od dvadesetak prodavnica u vlasništvu poznatog nacionalnog lanca zapaljeno je u severnoj državi Gvanahuato. Automobili i autobusi su oduzeti i spaljeni u susednoj državi Halisko. Dva desetina vozila je oteto i zapaljeno u gradovima na granici sa Kalifornijom u petak.

Savezna vlada je rasporedila vojnike i trupe Nacionalne garde da smiri strahove stanovnika, ali su izlivi nasilja pokrenuli pitanja o pristupu predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora da svu odgovornost za bezbednost stavi u ruke vojske, a ne civilnih policijskih snaga.

Neki su brzo označili paljevinu i napade kao terorizam. Ali nije jasno šta je bio cilj.

„Mislim da su naređenja koja su data ovim naoružanim ljudima izazvala haos“, rekao je meksički bezbednosni analitičar Alehandro Houp. „Stvorite haos, stvorite nesigurnost, generirajte strah, pucajte u sve što se kreće. To je nešto što stvara teror.“

„Terorizam podrazumeva politički cilj. Ne znam šta je politički cilj u ovom slučaju“, rekla je Houp.

Lopez Obrador je u ponedeljak sugerisao da su napadi deo političke zavere protivnika koje on opisuje kao „konzervativce“ i tvrdi da „nema velikog problema“ sa bezbednošću.

„Ne znam da li je postojala veza, skrivena ruka, da li je ovo namešteno“, rekao je on. „Ono što znam je da naši protivnici, korumpirani konzervativci, pomažu u crnoj propagandi.

Ministar odbrane Luis Kresencio Sandoval rekao je kasnije da su karteli napali jer su oslabljeni. „Oni žele da se i dalje osećaju kao da su jaki i stvaraju nasilne situacije u kojima putem publiciteta šalju poruke da su i dalje jaki, a u stvarnosti postoji napredak u eliminisanju kriminalne strukture“, rekao je on.

Gradonačelnica Tihuane Monserat Kabaljero zvučala je sasvim drugačije kada je u petak uputila čudan javni apel kartelima da prestanu da ciljaju nevine civile.

„Danas poručujemo organizovanim kriminalnim grupama koje čine ove zločine, da će Tihuana ostati otvorena i brinuti o svojim građanima“, rekao je Kabaljero u video snimku, „i takođe ih tražimo da izmire svoje dugove sa onima koji nisu platili ono što duguju, ne sa porodicama i vrednim građanima.”

Hose Andres Sumano Rodrigez, profesor i specijalista za bezbednost na Severnom graničnom koledžu u Matamorosu, rekao je da je odluka o gađanju civila bila razmatrana. „Oni (karteli) su naučili da kada vrše pritisak na strani terora i napada na civile, to im daje dobre rezultate“, rekao je on. „Često je to mnogo efikasnije uraditi nego imati direktnu konfrontaciju sa oružanim snagama, gde će one skoro uvek izgubiti.

Za bezbednosnog analitičara Dejvida Sauseda, napadi su bili „narko terorizam“ i rekao je da kartel nove generacije iz Haliska stoji iza nasilja u Gvanahuatu i Donjoj Kaliforniji.

Saucedo je rekao da je došlo do promene u meksičkoj politici droge od prošle godine, kada su vojnici sedeli u bazama pored puteva i jednostavno posmatrali kako se karteli bore za kontrolu nad zapadnom meksičkom državom Mičoakan pomoću dronova za bacanje bombi, IED-ova i nagaznih mina.

Saucedo je rekao da je promena možda naljutila kartele.

Meksiko je napravio više pokušaja da uhvati narko bosove, za šta je Lopez Obrador ranije rekao da ga ne zanima. Meksički marinci su u julu uhvatili odbeglog narko-bosa Rafaela Karoa Kintera, nakon godina u bekstvu zbog ubistva agenta DEA Enrikea „Kikija“ Kamarene 1985. .

Meksičke zaplene laboratorija meta i sintetičkog opioidnog fentanila naglo su porasle poslednjih meseci.

„Došlo je do promene strategije u borbi protiv narko kartela. Andres Manuel (Lopez Obrador) je nedavno bio veoma kritikovan zbog svoje strategije „zagrljaja, a ne metaka“, rekao je Sausedo. „Mislim da zbog pritiska Džoa Bajdena, on to menja i pristaje da uhvati visokoprofilisane trgovce drogom.

Varnica koja je pokrenula haos u Halisku i Gvanahuatu prošle nedelje je očigledno bio vojni pokušaj da se uhvati šef kartela iz Haliska.

„Narko terorizam Kartela nove generacije iz Haliska je reakcija na predsednikovu promenu strategije“, rekao je Sausedo. „Ako meksički predsednik nastavi sa ovom strategijom hvatanja visokorangiranih članova kartela Halisko, kartel Halisko će odgovoriti aktima narkoterorizma u državama koje kontroliše kao deo svoje ogromne imperije.

Sandoval, ministar odbrane, uložio je velike napore da osigura da nema promene u strategiji. „Nije da tražimo lidera… nije da su operacije usredsređene na određene nivoe organizacije.“

Takvih terorističkih akata je bilo i ranije. U junu prošle godine, frakcija zalivskog kartela ušla je u pogranični grad Rejnozu i ubila 14 osoba koje su vlasti identifikovale kao „nevine građane“, u sklopu pokušaja da se zbaci rivalska frakcija koja je kontrolisala Rejnozu.

Jedina dobra vest, ako je ima, je da Saucedo kaže da Halisko obično pokušava da izazove materijalnu štetu, a ne smrt civila; za nasumična ubistva u Siudad Huarezu okrivio je Meksikle, bandu koja radi za kartel Sinaloa.

„Postoje razlike između ove dve vrste narko-terorizma“, rekao je on.

Ana Vanesa Kardenas, koordinatorka programa za međunarodne odnose na Univerzitetu Anahuak Majab u Meridi, rekla je da bi sa bilo kojim drugim predsednikom polovina bezbednosnog kabineta bila zbačena, da će biti konsultacija sa međunarodnim ekspertima i da će se raditi na novoj bezbednosnoj strategiji, ali ona ne očekuje promenu od Lopeza Obradora koji poriče.

„Videli smo potpunu militarizaciju bezbednosti i zemlje, što je poslednja stepenica“, rekla je ona. „Ako smo već dostigli poslednju stepenicu u bezbednosti, imamo porast nasilja, ubistava, kontrole narkotika, gde ćemo onda?