Džou Guanju, rođen u Kini, biće zvezda bez obzira ko pobedi na kineskoj trci Formule 1 u Šangaju

Džou Guanju, rođen u Kini, biće zvezda bez obzira ko pobedi na kineskoj trci Formule 1 u Šangaju

Formula 1 se ovog vikenda vraća u Kinu posle petogodišnjeg odsustva. I bez obzira ko pobedi u nedelju, lokalna zvezda će biti vozač Džou Guanju, rođen u Kini.

Uprkos svojim osrednjim rezultatima, Džou je popularna slavna ličnost u Kini. On je tema novog filma kao prvi kineski vozač koji se takmičio u F1. A naravno, miljenik je i sponzora koji bi da se promovišu kroz njega.

„To nije samo trka za mene“, rekao je Džou uoči vikenda za Veliku nagradu u Šangaju. „A sa kineskim vozačem na startnoj postavci, pisaćemo poglavlje istorije.“

Džou nikada nije pobedio u trci Formule 1. U 48 trka koje je vozio startom u 2022. godini, on još nije stigao ni do podijuma – neko od prva tri mesta na trci. U poslednjoj F1 trci pre skoro dve nedelje u Japanu, njegov Zauber je stao zbog kvara na menjaču i on je zauzeo 18. mesto od 20.

U poretku sezone 2023. bio je i 18. sa samo šest bodova iz 22 trke.

Ali brojevi nisu važni u potrazi za herojem iz rodnog grada u F1.

Zhou je rođen u Šangaju i, iako je proveo mnoge svoje formativne godine u Engleskoj, nedeljna Velika nagrada Kine je meč na domaćem terenu. Poslednja F1 trka u Kini održana je 2019. godine, a naredne četiri su otkazane tokom pandemije COVID-19.

Šangajska medijska grupa, državna kompanija i jedan od najvećih kineskih medijskih konglomerata, u petak će objaviti film o Džoovom životu.

Sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa — koji sledeće sezone prelazi u Ferari — pobedio je na trci u Kini 2019. usred svoje ere dominacije kada je osvojio četiri uzastopne titule u sezonama između 2017. i 2020.

Međutim, trka pre dve nedelje u Japanu bila je 49. uzastopna trka koju Hamilon nije uspeo da pobedi. Poslednja pobeda mu je bila 2021. godine.

Vikend Velike nagrade Kine uključivaće sprint trku u subotu i glavni događaj, trku u nedelju. Nekoliko vozača je izrazilo zabrinutost zbog sprinta koji se vozi na stazi koja nije posećena od 2019.

Jedini trening je na programu u petak, a zatim slede kvalifikacije za sprint. Subota donosi sprint trku, kao i kvalifikacije za trku – na sveže asfaltiranoj stazi.

90-minutni dokumentarac na kineskom jeziku o Džou nosi naslov „Prvi“. Trka je deo kampanje nacionalnih i pokrajinskih vlada da privuku turiste nazad u Kinu nakon pandemije. To je takođe deo napora da se preduzeća podstknu da ne iznose investicije iz zemlje.

Kina je relativno nova u auto trkama, a Šangaj je održao svoju prvu Veliku nagradu 2004. godine. U saopštenju od prošlog meseca, kineska Opšta uprava za sport — u kombinaciji sa ministarstvom trgovine i kulture — naznačila je da su sportski događaji prioritet.

U saopštenju se poziva na prepoznavanje „sveobuhvatnih prednosti sportskih događaja“ i kulturnog turizma kako bi se „potpuno oslobodio potencijal potrošnje“.

Nacionalni statistički biro je saopštio da je 82,03 miliona turista ušlo u kontinentalnu Kinu 2023. godine, u odnosu na 145,31 miliona u 2019. Posetioci iz Tajvana, Hong Konga i Makaa se računaju kao turisti i njihov broj je dostigao 81% nivoa iz 2019. godine.

Međutim, u izveštaju, koji je sastavila filijala Ministarstva kulture i turizma, navodi se da su se „dolazne i odlazne posete stranaca vratile samo na 36 odsto od nivoa iz 2019. godine“.

Prema statističkim podacima, 2023. godine, broj dolaznih turista koje su primile turističke agencije bio je manji od 10% u odnosu na 2019. godinu, što odražava nizak nivo oporavka na turističkom tržištu.

Džou je deo napora da se globalnoj zajednici pokaže da je Kina otvorena za biznis i turizam, a njegova kaciga za trku pokazaće detalje sistema metroa Šangaja i poznate znamenitosti širom grada.

„To je prilika da inspirišemo i utremo put budućim generacijama koje su zainteresovane za ovaj sport“, rekao je Džou.