Novi protesti protiv Makrona i njegovog zakona o penzijama

Novi protesti protiv Makrona i njegovog zakona o penzijama

Francuska se u utorak suočava sa novim danom štrajkova i protesta širom zemlje nakon što su neka od najgorih uličnih nasilja u zemlji poslednjih godina poremetila skupove tokom protekle nedelje, piše Rojters.

Protesti protiv planova predsednika Emanuela Makrona da odloži starosnu granicu za penzionisanje za dve godine na 64 do sada su bili uglavnom mirni.

Ali gnev se povećao otkako je vlada progurala nacrt u parlamentu bez glasanja sredinom marta, a ankete su pokazale da su Makronov uočeni prezir prema glasačima, kao i snimci policijskog nasilja, pogoršali stvari.

U poslednjem danu protesta širom zemlje u četvrtak, anarhisti „Crnog bloka“ razbili su izloge, demolirali autobuske stanice i opljačkali restoran Mekdonaldsa u Parizu, uz slično nasilje u drugim gradovima.

Ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmanin upozorio je u ponedeljak da postoji „veoma ozbiljan rizik“ od daljeg nasilja u utorak, u prestonici i šire. Oko 13.000 policajaca biće angažovano na skupovima, od čega nešto manje od polovine u Parizu.

Nasilne grupe krajnje levice, od kojih neke dolaze iz inostranstva, žele da „zapale Francusku“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Policija je savetovala vlasnike prodavnica na putu pariskog protestnog skupa da se zatvore za ovaj dan.

Grupe za ljudska prava i međunarodne organizacije osudile su prekomernu upotrebu sile od strane policije u nedavnim protestima.

Kao i prethodnih dana industrijskih akcija od sredine januara, vozovi i letovi će biti prekinuti, a neke škole će biti zatvorene, dok stalni štrajkovi i dalje pogađaju energetski sektor.

U ponedeljak, pošto je najmanje šest od sedam rafinerija u Francuskoj bilo zatvoreno ili funkcionisalo smanjenim kapacitetom, a terminali za tečni prirodni gas (LNG) bili su blokirani.

Vlada kaže da je zakon o penzijama od vitalnog značaja kako bi se osiguralo da sistem ne propadne. Sindikati i demonstranti kažu da postoje i drugi načini da se to uradi.

Sindikati su zatražili od Makrona da povuče ili pauzira predlog zakona – koji je usvojen, ali još nije objavljen, dok ga ne razmotri Ustavni savet – kako bi se stvari smirile.

Makron je odgovorio da je više nego voljan da razgovara sa sindikatima, ali o drugim temama.