Šolc kaže da „nema razloga za zabrinutost“ jer su akcije najveće nemačke banke pale

Šolc kaže da „nema razloga za zabrinutost“ jer su akcije najveće nemačke banke pale

Dojče banka – daleko najveći nemački zajmodavac – teško da će doživeti istu sudbinu kao Credit Suisse u sukobu, uverio je nemački kancelar Olaf Šolc novinarima u petak. Nije bilo razloga za zabrinutost za zdravlje banke, rekao je on na konferenciji za novinare u Briselu pošto su akcije banke pale za 15 odsto u jednom danu.

„Dojče banka je iz temelja modernizovala i reorganizovala svoj poslovni model i veoma je profitabilna banka“, rekao je Šolc novinarima kada je bio zatrpan pitanjima o zajmodavcu. „Nema razloga da budemo zabrinuti zbog bilo čega“, dodao je on.

Kancelarka je to govorila nakon razgovora sa liderima EU i predsednicom Evropske centralne banke (ECB) Kristin Lagard. U petak je takođe došlo do zabrinutosti za evropski bankarski sektor, što je dovelo do rekordnog pada akcija Dojče banke u poslednje tri godine.

Zabrinutost je posebno izazvala hitno spašavanje Credit Suisse od strane švajcarske vlade. Banku u sukobu preuzeo je njen glavni rival – UBS grupa, kao deo posla.

UBS Grupa je takođe zabeležila pad akcija za 6% u petak. Događaji su izazvani naglim skokom u kreditnim promenama u četvrtak uveče. Akcije nemačke Komercbanke i francuske Sosijete ženeral takođe su pale za 9% i 7%, respektivno.

Šolc je, međutim, ostao pri stavu da je bankarski nadzor EU i dalje „robustan i stabilan“. „Već dugi niz godina donosimo veoma ispravne odluke u pogledu stabilnosti naših banaka u Evropi“, rekla je kancelarka.

Zvaničnik EU rekao je za Fajnenšel tajms (FT) da je Lagardova ranije na samitu evrozone rekla da je bankarski sektor bloka „jak“ i uverila ih da će ECB obezbediti likvidnost bankama evrozone ako bude potrebno.

Sam FT je takođe primetio da, iako je Dojče banka uspela da se oporavi nakon, kako je nazvala, „godina skandala i kontroverzi“, njen domaći zajmodavac za maloprodaje jedva da je bio profitabilan, a njenu jedinicu za upravljanje imovinom pogodio je takozvani skandal zelenog pranja, kada je otkriveno je da banka pozajmljuje velike sume novca industrijama koje u velikoj meri doprinose globalnom zagrevanju.