Male američke banke beleže rekordan pad depozita

Male američke banke beleže rekordan pad depozita

Depoziti u malim američkim bankama opali su za rekordan iznos nakon kolapsa banke Silicijumske doline 10. marta, pokazali su podaci koje su u petak objavile Federalne rezerve.

Depoziti u malim bankama su pali za 119 milijardi dolara na 5,46 triliona dolara u nedelji koja je završena 15. marta. To je više nego dvostruko više od prethodnog rekordnog pada i najvećeg pada u procentima ukupnih depozita od nedelje završene 16. marta 2007.

Pozajmice kod malih banaka, koje se definišu kao sve osim 25 najvećih komercijalnih američkih banaka, porasle su za 253 milijarde dolara na rekordnih 669,6 milijardi dolara, pokazali su nedeljni podaci Fed-a.

„Kao rezultat toga, male banke su krajem nedelje imale 97 milijardi dolara više u gotovini, što sugeriše da je deo zaduživanja bio da se izgrade ratni sanduci kao mera predostrožnosti u slučaju da deponenti zatraže da otkupe svoj novac“, kaže Capital Economics. napisao je analitičar Pol Ešvort.

SVB je propao nakon što nije bio u stanju da se suoči sa brzim i masovnim upravljanjem štedišama koji su izvukli desetine milijardi dolara za nekoliko sati.

Depoziti u velikim američkim bankama porasli su za 67 milijardi dolara ove nedelje na 10,74 triliona dolara, pokazali su podaci Fed-a.

Ukupni depoziti u američkim bankama su u padu nakon naglog rasta nakon pandemijske pomoći 2020. i početkom 2021.

Preokret u trendu kod velikih banaka je bio primetan. Porast je otprilike upola manji od pada depozita u malim bankama, što sugeriše da je deo gotovine možda otišao u fondove tržišta novca ili druge instrumente.

Velike banke su takođe povećale pozajmice tokom nedelje, za 251 milijardu dolara.

Nije jasno da li će se pomeranje depozita iz malih banaka nastaviti.

„Tokovi depozita u bankarskom sistemu su se stabilizovali tokom prošle nedelje“, rekao je u sredu predsednik Fed-a Džerom Pauel.