Srce napravljeno od titanijuma održalo je čoveka u životu danima

Srce napravljeno od titanijuma održalo je čoveka u životu danima

Jedan 58-godišnji muškarac u Sjedinjenim Državama prva je osoba na svetu kojoj je srce koje je u zastoju zamenjeno privremenom pumpom za krv od titanijuma.

Metalni organ izgleda kao da je napravljen za Limenog čoveka, ali ga je zapravo dizajnirala kompanija za medicinske uređaje BiVACOR da zameni punu funkciju ljudskog srca od krvi i mesa što je duže moguće.

BiVACOR-ovo Total Artificial Heart (TAH) nije dizajnirano da kuca kao pravo. Ali čak i bez fleksibilnih komora ili dijafragmi za pumpanje, BiVACOR tvrdi da je dovoljno moćan da izdrži muškarca tokom vežbanja i dovoljno mali da odgovara većini muškaraca i žena.

Uređaj sa dve komore je veličine šake i praktično je nelomljiv, otporan na koroziju i mehaničko habanje.

Jedini pokretni deo je skriven unutra; jedan, magnetno levitirajući rotor koji pumpa krv u pluća i dalje u ostatak tela. Pošto rotor koji se okreće ne dolazi u kontakt sa bilo kojom drugom površinom, nema šanse da će trenje prouzrokovati oštećenje tokom vremena.

Ceo uređaj napaja mali, eksterni, prenosivi kontroler koji izlazi kroz stomak.

Bilo je potrebno deset godina, višestruki dizajni i desetine studija na životinjama, ali BiVACOR veštačko srce je konačno ušlo u grudi živog pacijenta sa završnom srčanom insuficijencijom. Aparat je implantiran u medicinskom centru Bejlor St. Luke na Teksaškom institutu za srce bez komplikacija.

Prema rečima pacijentovih lekara, srce od titanijuma je radilo veoma dobro osam dana pre nego što je pravo donatorsko srce postalo dostupno.

„Neverovatno sam ponosan što sam svedok uspešnog prvog implantiranja našeg TAH-a u čoveka“, kaže osnivač BiVACOR-a, Daniel Timms.

„Ovo dostignuće ne bi bilo moguće bez hrabrosti našeg prvog pacijenta i njihove porodice, posvećenosti našeg tima i naših stručnih saradnika u Teksaškom institutu za srce.

Danas je najbolja opcija lečenja za osobe sa teškom srčanom insuficijencijom pravo donatorsko srce, ali ono nije uvek dostupno na vreme. Svake godine se u svetu obavi manje od 6.000 transplantacija srca.

Kao takva, veštačka srca su vitalni način da se produži i poboljša kvalitet života pacijenata koji ispunjavaju uslove za transplantaciju i koji su u opasnosti od neposredne smrti.

U protekle dve decenije, međutim, samo jedno veštačko srce je dobilo komercijalno odobrenje od američke Uprave za hranu i lekove (FDA).

Zove se SinCardia Total Artificial Heart, a njegove savijajuće membrane i zalisci su prilično veliki i nisu posebno izdržljivi tokom dužih vremenskih perioda u telu.

BiVACOR srce proslavljaju njegovi proizvođači kao „promenu paradigme“ u dizajnu veštačkog srca koji je napravljen da traje.

Niko zaista ne zna koliko dugo uređaj radi kod ljudi, ali na vrhu laboratorije, BiVACOR-ov dizajn se neprestano vrti već četiri godine i broji se.

Poznato je da čak i veštačko srce SinCardia, koje je dizajnirano samo za kratko vreme, traje godinama kod nekih pacijenata koji čekaju na transplantaciju.

U novembru prošle godine, BiVacor je dobio odobrenje FDA da implantira svoj TAH kod do pet pacijenata sa završnom srčanom insuficijencijom u 2024. S obzirom na uspeh prvog implanta, u bliskoj budućnosti se očekuju dodatne transplantacije.

„Uticaj komercijalno održive, dugoročne mehaničke zamene na oslabljeno ljudsko srce biće ogroman u svetu“, kaže se u sažetku tekuće kliničke studije.

„Čekanje na pacijente kojima je očajnički potrebna transplantacija srca će ići godinama do gotove dostupnosti, čime će se brzo obezbediti znatno poboljšan kvalitet života.“