UN: Kriza zbog rata u Ukrajini pogodila je više stanovnike Srbije od pandemije kovid-19

UN: Kriza zbog rata u Ukrajini pogodila je više stanovnike Srbije od pandemije kovid-19

Kriza izazvana ratom u Ukrajini pogodila je više stanovnike Srbije od prethodne krize zbog pandemije kovid-19, i izazvala povećanje broja onih koji spadaju u siromašne, pre svega u najranjivijim grupama u koje spadaju deca i stariji od 65 godina, zbog čega je potrebno da Vlada Srbije reaguje adekvatnim merama, zaključak je istraživanja koje su sprovele Ujedinjene nacije u Srbiji.

Stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob je danas na konferenciji „Uticaj rata u Ukrajini na najugroženije grupe stanovništva u Srbiji“, koja je održana u Pres centru Udruženja novinara Srbije, rekla da UN poziva vlasti u Srbiji da „reaguje na povećanje siromaštva zbog rata u Ukrajini i pandemije kovid-19“.

„Vlada mora da pojača mehanizme socijalne zaštite. Potrebno je da ojača akcije koje su već započete da bi bili obuhvaćeni svi oni koji jedva sastavljaju kraj s krajem“, rekla je Žakob, koja je ocenila da je kriza zbog rata u Ukrajini dovela do toga da „bogati postanu bogatiji a siromašni siromašniji“.

Direktorka UNICEF-a u Srbiji Dejana Kostadinova je rekla da se očekuje da će brojke o siromaštvu dece za 2022. godinu pokazati povećanje sa 10.6 odsto na 13.8 odsto, što predstavlja dodatnih 27.987 dece koja žive ispod linije apsolutnog siromaštva.

„Najugroženija su deca koja žive u velikim porodicama, deca u seoskim domaćinstvima i romskim naseljima“, kazala je Kostadinova.

Šefica kancelarije populacionog fonda UN u Srbiji Borka Jeremić je rekla da je istraživanje kojim je bilo obuhvaćeno 105 učesnika pokazalo da je stopa starijih od 65 godina koji su bili u kategoriji siromašnih 2020. godine iznosila 6.8 odsto, a 2022. godine 10.3 odsto.

„Opšti zaključak je da nisu sve ugrožene grupe pod istim rizikom i ne mogu biti isto tretirane“, istakla je Jeremić.

Šefica Odseka za zaštitu izbeglica u UNHCR-u Edira Baka Pečo je pozvala vlasti da izbeglicama, koje takođe spadaju u ugrožene grupe, omogući bolji pristup zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, kao i tržištu rada.

Specijalna savetnica vlade Srbije zadužena za Agendu 2030 Slavica Đukić Dejanović je podsetila da rezultati popisa 2022. godine pokazuju da Srbija ima za 6.9 odsto stanovnika manje nego pre 11 godina, a da deca do 14 godina čine 14.3 odsto od ukupnog broja stanovika, dok stariji od 65 godina predstavljaju 21.3 odsto od ukupe populacije.

Ona je upozorila da se procenjuje da će do 2030. godine u Srbiji stariji od 65 godina činiti 22 odsto od ukupne populacije, zbog čega je potrebno na to na vreme reagovati odgovarajućim merama, jer će „svaki četvrti sugrađanin biti u ovoj subpopulaciji“.

Profesorka Univerziteta UN u Mastrihtu Franciska Gasmin, koja je učestvovala u istraživanju efekata pandemije kovida i krize u Ukrajini na Srbiju, je rekla da je potrebno da država ima jake i selekcione sisteme odgovora na krizu, kako bi pomoć stigla do najugroženijih a ne da se raspoređuje svima podjednako.