Dačić sa Čavušogluom: Turska da iskoristi svoj uticaj na Prištinu

Dačić sa Čavušogluom: Turska da iskoristi svoj uticaj na Prištinu

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je u Ankari, nakon sastanka sa turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, da bi Srbija volela da Turska bude važan faktor stabilnosti u našem regionu i da je naša molba da Turska iskoristi svoj uticaj na Prištinu po pitanju primene Briselskog sporazuma na KiM. Sastanak sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom planiran je za popodne.

Ivica Dačić je preneo na konferenciji za medije da je sa Čavušogluom razgovarao i o aktuelnoj situaciji na Balkanu.

„Mi bismo voleli da Turska bude važan faktor regionalne stabilnosti u našem regionu, a to znači da je naša molba da Turska iskoristi svoj uticaj i kada je reč o Prištini kako bismo imali konstruktivan odnos od Prištine kada je reč o primeni Briselskog sporazuma i drugih ranije potpisanih sporazuma, kako bismo uopšte mogli da razgovaramo o nekim trajnim političkim rešenjima“, poručio je Dačić.

Naveo je da u svakom slučaju mora da se spreči situaciju da, kako je rekao, mi svi pojedinačno budemo faktori i učesnici u nečemu što je problem, nego da smo deo rešenja problema.

Poručio je da, bez obzira na to što možda razmišljamo različito o nekim pitanjima, treba da delujemo zajedno i razvijamo atmosferu međusobnog poverenja.

„Zato sa radošću potvrđujem da ćemo predsednik Vučić i ja učestvovati ovde na svim forumima koji se organizuju. Očekujemo i posete našem regionu i ministara i predsednika Turske. Imaćemo uspešan nastavak saradnje i u narednom periodu. Naši odnosi su na veoma visokom nivou i hvala svima koji su tome doprineli, a u najvećoj meri predsednicima Erdoganu i Vučiću“, rekao je Dačić.

Ivicu Dačića su na aerodromu sačekali predstavnici Ambasade Srbije u Turskoj, sa ambasadorom Zoranom Markovićem na čelu, dok ga je u ime Turske i ministra spoljnih poslova dočekao generalni direktor za Balkan i Centralnu Evropu Ministarstva spoljnih poslova Turske Ilhan Sajgili.

Programom posete planiran je i sastanak sa predsednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Šentopom, obilazak Ataturkovog mauzoleja, gde će biti položeni venci.

Posetu Turskoj Dačić će završiti susretom sa predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji će početi u 15.15 po srednjoevropskom vremenu.

Prema podacima Privredne komore Srbije, ukupna spoljnotrgovinska razmena Srbije i Turske u prvoj polovini 2022. godine iznosila je 1,2 milijarde evra, što je povećanje od 51,5 odsto u odnosu na isti period 2021. godine.

Kompanije koje su u većinskom vlasništvu Turske, u našoj zemlji zapošljavaju oko 10.000 radnika.