Džabarov: Rusija bi pomogla Srbiji u slučaju sukoba

Džabarov: Rusija bi pomogla Srbiji u slučaju sukoba

Ako tenzije između Srbije i Kosova pređu u direktan sukob, Moskva je spremna da pomogne Beogradu bez direktne uloge, rekao je ruski senator. Dve strane su se sukobile u nedelju, dok su demonstranti gradili barikade, a nepoznati naoružani napadači su navodno pucali na kosovsku policiju.

„Veoma je opasno, to je centar Evrope i sve može da se završi na veoma tužan način, jer su tamo (na Kosovu) stacionirane snage NATO-a“, rekao je član Saveta federacije Rusije Vladimir Džabarov u intervjuu agenciji RIA Novosti. u ponedeljak.

Prema rečima poslanika, situacija „može da se završi oružanim sukobom, a čim uđu zemlje NATO-a, naravno, postoji opasnost da u njih budu uvučene i druge zemlje saveznice Srbije“.

Njegove izjave bile su odgovor na svađu između Srbije i njene otcepljene pokrajine, koja se u srpskom ustavu zvanično naziva Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija, koju je nekoliko zapadnih sila priznalo 2008. godine.

Vlada na Kosovu planirala je da od 1. avgusta zabrani upotrebu registarskih tablica i ličnih isprava koje izdaju Srbija, kao i da zabrani ulazak svima koji koriste srpske tablice ili dokumenta, a takođe odbija da štampa privremene isprave za putnike.

Zvaničnici Beograda su to nazvali napadom na srpsku manjinu na Kosovu, a predsednik Aleksandar Vučić optužio je Prištinu da krši prava lokalnih Srba, koji „više neće trpeti zločine“. Nudeći šansu za mir, on je u nedelju upozorio da njegova vlada neće sedeti skrštenih ruku ako Srbi budu meta.

Kosovo je negiralo napad na Srbe i optužilo beogradske zvaničnike za podrivanje „vladavine prava“ na njihovoj teritoriji. Premijer Aljbin Kurti optužio je lokalne Srbe da otvaraju vatru na policiju i tvrdi da se njegova vlada suočava sa „srpskim nacional-šovinizmom“ i „dezinformacijama“ iz Beograda.

Tenzije su se rasplamsale u nedelju na granici Kosova i Srbije. Srbi na severu otcepljene pokrajine postavili su blokade na putevima i zvonili za uzbunu, dok je teško naoružana specijalna policija pod vlašću Prištine preuzela kontrolu nad dva administrativna prelaza sa Srbijom.

Posle razgovora sa Vašingtonom, kosovski zvaničnici odlučili su da odlože primenu spornog zakona za 30 dana pod uslovom da Srbija ukloni barikade sa de fakto granice.