Kosovo će podneti zahtev za članstvo u EU do kraja godine

Kosovo će podneti zahtev za članstvo u EU do kraja godine

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u utorak da će njena zemlja podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji do kraja godine, obećavajući posvećenost razgovorima sa Srbijom pod pokroviteljstvom Brisela radi rešavanja nerešenih razlika.

„Danas ću ovde saopštiti pred svim liderima EU: Kosovo će podneti zahtev za članstvo u EU do kraja ove godine“, rekao je Osmani po dolasku na samit EU-Zapadni Balkan u Tirani.

Pet država zapadnog Balkana – Albanija, Bosna, Crna Gora, Severna Makedonija i Srbija – nalaze se u različitim fazama procesa pristupanja EU. Ali Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, tek treba da se prijavi.

Beograd i Priština su se 2013. godine obavezali na dijalog pod pokroviteljstvom EU radi rešavanja otvorenih pitanja, ali je postignut mali napredak. Sporazum sa Kosovom ostaje jedan od glavnih preduslova za ulazak Srbije u EU.

„Verujemo da je dijalog koji vodi Evropska unija i koji u potpunosti podržavaju Sjedinjene Američke Države jedini put napred ka postizanju konačnog sporazuma koji je usredsređen na međusobno priznavanje“, rekao je Osmani.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić takođe je izrazio posvećenost dijalogu sa Kosovom pod pokroviteljstvom EU.

Ali u isto vreme moramo da štitimo svoje interese po ustavu“, rekao je Vučić. Ustav Srbije smatra Kosovo sastavnim delom Srbije.

Srbija je izgubila kontrolu nad Kosovom 1999. godine nakon 11 nedelja vazdušnih napada NATO-a da bi zaustavila ubijanje i proterivanje etničkih Albanaca u srpskoj protivpobunjenici.

Nedavno su se tenzije između Srbije i Kosova rasplamsale kada su vlasti na Kosovu krenule da sprovedu odluku o zameni registarskih tablica srpskih automobila u regionima u kojima etnički Srbi čine većinu sa onima koje izdaju kosovske vlasti.

„Uvek smo podsticali dijalog između Beograda i Prištine, koji mora da se odvija u dobroj veri za obe strane“, rekao je grčki premijer Kirijakos Micotakis.

„Ukoliko se ovo pitanje ne reši – a da bi se rešilo, obe strane moraju da naprave korak unazad – biće teško napraviti neophodan napredak u pogledu kompletiranja integracije Zapadnog Balkana u evropsku porodicu“, rekao je on.