Komandant KFOR-a prisustvuje vojnoj vežbi Vojske Srbije

Komandant KFOR-a prisustvuje vojnoj vežbi Vojske Srbije

Komandant KFOR-a Ozkan Ulutaš prisustvovaće Danu visokih zvanica na vojnoj vežbi „Vihor 2024″, na poziv načelnika Generalštaba Vojske Srbije Milana Mojsilovića, saopštila je mirovna misija na Kosovu predvođena NATO-om.

Portparol KFOR-a Salvatore Maskoli rekao je da današnje prisustvo Ulutaša godišnjoj vežbi Vojske Srbije, na privremenom poligonu „Pešter“, odražava „delotvoran odnos koji je godinama razvijan između KFOR-a i Vojske Srbije“.

„Taj odnos je razvijan kroz redovne kontakte rukovodstva KFOR-a i načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Milana Mojsilovića, kao i kroz posmatranja prethodnih vežbi Vojske Srbije od pripadnika KFOR-a. Posvećenost KFOR-a regionalnoj stabilnosti je nepokolebljiva“, naveo je Maskoli.

U saopštenju se navodi da KFOR nastavlja da sprovodi svoj mandat zasnovan na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, kako bi obezbedio sigurno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu i slobodu kretanja, u svakom trenutku i nepristrasno.

KFOR takođe nastavlja da prati sva relevantna bezbednosna dešavanja koja mogu uticati na trajnu bezbednost na Kosovu i na regionalnu stabilnost, i održava vidljiv, fleksibilan i prilagodljiv položaj na terenu kako bi odgovorio na sve nepredviđene situacije, dodaje se.