Švajcarska donosi odluku o oružju za Ukrajinu

Švajcarska donosi odluku o oružju za Ukrajinu

Parlamentarni odbor za bezbednosnu politiku u Bernu glasao je u utorak za omogućavanje trećim stranama da isporuče oružje švajcarske proizvodnje Ukrajini. Važeći zakoni Švajcarske zabranjuju takav izvoz u zemlje uključene u međunarodne sukobe.

Sa 14 glasova za i 11 protiv, komitet je odobrio predlog za izmenu Zakona o ratnim materijalima, tako da više ne bi zahtevao deklaraciju o nereeksportu zemalja EU koje žele da snabdevaju Kijev oružjem. Predlogom se predlaže da se suspenduje zahtev „u slučajevima gde postoji povreda međunarodne zabrane pribegavanja sili, a posebno u slučaju rusko-ukrajinskog rata“, navodi se u saopštenju komiteta.

„Većina komisije smatrala je da Švajcarska treba da doprinese evropskoj bezbednosti, što ide kroz značajniju pomoć Ukrajini“, dodaje se u saopštenju.

Jedan od predloga je uključivao povlačenje deklaracije o nereeksportu u slučajevima kada je dvotrećinskom većinom glasova u Generalnoj skupštini UN došlo do nezakonite upotrebe sile. Drugi, koji je na kraju usvojen, predviđao je vanredni zakon koji bi poništio uslov posebno za Ukrajinu, u borbi protiv tekućeg sukoba sa Rusijom, navodi AFP.

Promena bi trebalo da bude doneta „brzo“ i da ostane na snazi do kraja 2025. godine, navodi se u predlogu. Švajcarska vlada bi i dalje mogla da stavi veto na transfer oružja u slučajevima kada bi to predstavljalo „velike“ rizike za spoljnu politiku Švajcarske. Predlog sada ide u parlament u punom sastavu na glasanje.

Odgovarajući na prigovore manjina da bi takvi transferi ugrozili tradicionalnu neutralnost Švajcarske, većina je rekla da smatra da je predlog u potpunosti usklađen, „pošto ne dozvoljava direktan izvoz ratnog materijala u područja u sukobu“.

Rusija je već izjavila da je Švajcarska izgubila svoju tradicionalnu neutralnost prošle godine, kada se alpska konfederacija pridružila sankcijama EU protiv Moskve zbog sukoba u Ukrajini.

SAD i njihovi saveznici isporučili su Ukrajini oružje, municiju i opremu u vrednosti od skoro 93 milijarde dolara 2022. godine, prema ruskom ministarstvu odbrane. Španija je pokušala da pošalje municiju od 35 mm za protivavionske topove nemačke proizvodnje Gepard, dok je Danska želela da isporuči određeni broj lakih oklopnih vozila Piranha III. Međutim, pošto su oba švajcarska, Švajcarska je blokirala njihov izvoz, otkrio je Madrid ranije ovog meseca.