Microsoft kaže da je kvartalni profit opao za 12%

Microsoft kaže da je kvartalni profit opao za 12%

Majkrosoft je u utorak prijavio pad profita od 12 odsto za kvartal oktobar-decembar, što odražava ekonomsku neizvesnost za koju je rekao da je dovela do njegove odluke da otpusti 10.000 radnika.

Kompanija je prijavila kvartalni profit od 16,43 milijarde dolara, ili 2,20 dolara po akciji.

Ne računajući jednokratne artikle, kompanija sa sedištem u Redmondu, u Vašingtonu, rekla je da je zaradila 2,32 dolara po akciji, što je iznad očekivanja Volstrita za prilagođenu zaradu od 2,29 dolara po akciji.

Proizvođač softvera je zabeležio prihod od 52,75 milijardi dolara u periodu oktobar-decembar, svom drugom fiskalnom kvartalu, što je 2% više u odnosu na isti period pre godinu dana. Analitičari koje je anketirao FactSet očekivali su da će Microsoft ostvariti prihod od 52,99 milijardi dolara za kvartal oktobar-decembar.

Microsoft je prošle nedelje okrivio „makroekonomske uslove i promenu prioriteta kupaca“ za svoju odluku da smanji skoro 5% svoje globalne radne snage. To je jedna od brojnih tehnoloških kompanija, uključujući Google, Amazon, Salesforce i Facebook matičnu Metu, koja najavljuje masovna otpuštanja.

Očekivalo se da će Microsoftov posao sa ličnim računarima, usredsređen na njegov Vindovs softver, nastaviti pogoršanje koje je počelo ranije prošle godine zbog ekonomske neizvesnosti i smanjene potražnje. Kvartalna prodaja iz tog segmenta pala je za 19 odsto na 14,24 milijarde dolara, saopštila je kompanija u utorak.

Kompanija dobija prihod od licenciranja od proizvođača računara koji instaliraju njen Vindovs operativni sistem na svoje proizvode.

Kompanija za istraživanje tržišta Gartner izvestila je da je svetska isporuka računara u kvartalu oktobar-decembar opala za 28,5% u odnosu na isti period 2021. godine, što je najveći kvartalni pad od kada je Gartner počeo da prati tržište 1990-ih.

Među faktorima koji smanjuju potražnju potrošača za računarima bili su povećana inflacija, više kamatne stope, očekivanje globalne recesije i činjenica da su mnogi ljudi već kupili nove računare tokom pandemije COVID-19, navodi Gartner.

Sa slabim tržištem računara, analitičari su pažljivo pratili rezultate iz drugih velikih poslovnih segmenata Microsofta – naime, njegovog odeljenja za računarstvo u oblaku i njegovog Office paketa softvera na radnom mestu.

U pokušaju da dalje integriše najnovija dostignuća u veštačkoj tehnologiji u svoje proizvode, Microsoft je u ponedeljak najavio „višegodišnju investiciju od više milijardi dolara“ u startup za veštačku inteligenciju OpenAI, proizvođača ChatGPT-a i drugih alata koji mogu da pišu čitljiv tekst i kompjuterski kod i generišu nove slike.