Bajden će u sredu objaviti prebacivanje tenkova Abrams u Ukrajinu

Bajden će u sredu objaviti prebacivanje tenkova Abrams u Ukrajinu

Odluku o prebacivanju tenkova M1 Abrams u Ukrajinu, što bi takođe trebalo da deblokira isporuku nemačkih Leopard 2, američki predsednik Džo Bajden bi mogao da saopšti u sredu, prenosi „Evropska pravda” pozivajući se na Al-Džaziru i agenciju AP.

Izvori oba medija ne preciziraju koliko tačno tenkova SAD planiraju da prebace Ukrajini, ali su saglasni da oni neće biti prebačeni sa američkih zaliha, već ugovoreni – odnosno kupljeni od proizvođača po dugoročnim ugovorima.

U praksi, to znači da se M1 Abrams neće uskoro pojaviti u Ukrajini, a ovaj potez Bajdenove administracije doživljava se pre svega kao simboličan gest sa ciljem da Nemačka pristane da isporuči svoje tenkove Leopard 2.

Prema pisanju medija, nemački kancelar Olaf Šolc odlučio je da u Ukrajinu prebaci borbene tenkove Leopard 2.

Očekuje se da će kancelar Olaf Šolc u sredu objaviti snabdevanje tenkova Ukrajini tokom govora u Bundesveru koji je zakazan za 14:00 po kijevskom vremenu. Istovremeno, on može da saopšti da Nemačka dozvoljava reeksport Leoparda 2 iz drugih evropskih zemalja.

Vall Street Journal je među prvima objavio da je administracija predsednika SAD sklona da Ukrajini obezbedi tenkove M1 Abrams u „značajnim količinama“.

Očekuje se da će odluka biti deo „šireg diplomatskog aranžmana“ sa Nemačkom, u kojem će Berlin pristati da pošalje manje svojih tenkova Leopard 2 i odobri isporuku više ovih tenkova Poljskoj i drugim zemljama.