SAD menjaju stav o slanju tenkova u Ukrajinu

SAD menjaju stav o slanju tenkova u Ukrajinu

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena je navodno odbacila prigovore na slanje tenkova M1 Abrams u Ukrajinu i već ove nedelje će objaviti da će Kijevu dostaviti „značajan broj“ teško oklopnih giganta.

Američki zvaničnici „finaliziraju“ planove za isporuku borbenih tenkova u Ukrajinu, možda djelimično kako bi uvjerili Njemačku da dostavi neke od svojih tenkova Leopard 2 bivšoj sovjetskoj republici, javio je CNN u utorak, pozivajući se na tri neidentifikovana lica upoznata sa razgovorima. Pentagon se ranije protivio toj ideji, tvrdeći da bi tenkovi bili suviše teški za ukrajinske snage da operišu i održavaju dok se bore protiv ruskih snaga.

Iako bi saopštenje o odluci moglo doći u narednih nekoliko dana, mogli bi potrajati meseci da se tenkovi M1 Abrams rasporede na bojno polje. Ukrajinske trupe će morati da budu obučene za upravljanje tenkovima, koji su daleko drugačiji od njihovih modela T-72 iz sovjetske ere. M1 Abrams pokreće mlazni motor i troši avionsko gorivo, a ne standardni dizel. Težak je 63 tone i putuje oko tri milje po galonu.

Vašington je vršio pritisak na Nemačku da pošalje Leopard 2 u Ukrajinu, ali Berlin nije bio voljan da obezbedi naprednije oružje, a da to ne učine SAD. Američki kongresmen Majkl Mekol sugerisao je u nedelju da bi administracija u suštini mogla da prevari Nemačku najavljujući planove da obezbedi M1 Abrams, otvarajući vrata Berlinu da pošalje Leopard 2, a zatim da isporuči samo jedan tenk.

Poljska je zatražila dozvolu od Berlina da pošalje neke od svojih nemačkih Leopard 2 u Kijev. Nemački kancelar Olaf Šolc pristao je da pošalje dovoljno Leopard 2 za opremanje jedne tenkovske kompanije, izvestio je u utorak Der Spiegel.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski navodno se požalio ove nedelje u nemačkom televizijskom intervjuu da obezbeđivanje desetina tenkova iz raznih zapadnih zemalja neće biti dovoljno za savladavanje ruskih oklopnih snaga. „Trebalo bi jasno da razumete kada je ruska vojska, koja ima 1.000 tenkova, protiv nas. . ., odluka bilo koje zemlje da nam da 10, 20 ili 50 tenkova ne može da reši problem. Oni rade samo jednu veoma važnu stvar: motivišu naše vojnike da se bore za sopstvene vrednosti jer pokazuju da je ceo svet uz vas.”

Zelenski je tvrdio da jednostavnim usklađivanjem jedni sa drugima sa obimom njihove pomoći – kao što su Nemačka i SAD uradile sa borbenim vozilima pešadije – zapadni saveznici Ukrajini ne daju najviše oružja koje mogu.