Ministar finansija Irske suočava se sa ostavkom zbog neprijavljenih nekoliko hiljada evra

Ministar finansija Irske suočava se sa ostavkom zbog neprijavljenih nekoliko hiljada evra

Bivši irski ministar finansija Paskal Donohu, koji je na toj funkciji bio od 2017. do 2022. godine, priznao je u utorak da je primio donacije za kampanju 2016. i 2020. kršeći zakonska ograničenja, što je navelo opoziciju da zapreti da će izglasati vladu van funkcije, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na Politiko.

Skandal je izbio prošle nedelje kada je Donogu priznao tokom parlamentarnog saslušanja da nije prijavio donaciju vlasnika građevinske firme Majkla Stouna u svojim poreskim prijavama 2016. Reč je o platama šestoro ljudi koji su okačili plakate sa političarem (1.100 evra) i najmu kombija (140 evra) – ukupno 1.240 evra.

Spor je nastao jer irski izborni zakon nalaže prijavu donacija fizičkih lica koja prelaze 1.000 evra i pravnih lica ako iznos prelazi 200 evra.

Donohue je odlučio da ne precizira iznos, jer je pre izbora od Stouna dobio 917 evra – manje od 1.000 koliko je po zakonu, a ostatak sredstava je preneo kasnije. Istovremeno se izvinio i naveo da je trebalo da naznači da su ova sredstva dobijena od pravnog lica.

Međutim, Šin Fejn, najveća opoziciona partija Irske, optužila je ministra finansija da je svesno kršio zakon i godinama prikrivao kršenje.

Ulje na vatru je dolila Stounova izjava, objavljena dan ranije. U svom prvom javnom komentaru o finansiranju kampanje, biznismen je rekao da je takođe donirao novac Donohueu tokom kampanje 2020. Radilo se o 864 evra zarada radnika koji su lepili predizborne plakate, a nešto više od 392 evra za iznajmljivanje vozila.

Stoun je sebe okrivio što je posramio Donogjua i podneo ostavku na dve korporativne pozicije u državnim preduzećima na koje ga je imenovala irska vlada.

Sam Donoghue, koji je na čelu Odeljenja za javnu potrošnju i reformu (SIPO) nakon rotacije u irskoj vladi, rekao je u utorak da je obavestio Komisiju za standarde irske državne službe o incidentu i da će vratiti deo novca doniranog Stounovoj kompaniji . Zauzvrat, SIPO – nezavisno telo koje kontroliše ministarstvo Donoghue – pokrenulo je istragu o ministrovim izbornim troškovima za 2016. i 2020. godinu.

Šin Fejn će verovatno iskoristiti situaciju da pokrene još jedno – već treće u ovom parlamentu – glasanje o nepoverenju koalicionoj vladi, koja uključuje glavne stranke Fine Gael (koja uključuje Donoghue), Fijanu Fajl i Zelene. od strane nezavisnih zakonodavaca izabranih u ruralnim oblastima.

Podsjetimo, nakon izbora 2020. godine, na kojima je većinu osvojila nacionalistička partija „Šin Fejn“, „Fine Gael“ i „Fianna Fail“ dogovorile su se o stvaranju nezapamćene koalicije u istoriji zemlje kako bi sprečile „ Šin Fejn“ od ulaska u vladu. Prema uslovima koalicije, krajem 2022. godine došlo je do rotacije premijerskog mesta, koje je sa Mihala Martina prešlo na Lea Varadkara.