Ukrajina je podnela najnoviju listu želja Kongresu, uključujući dronove, medicinski materijal i opremu za popravke

Ukrajina je podnela najnoviju listu želja Kongresu, uključujući dronove, medicinski materijal i opremu za popravke

Ukrajinska vojska podnela je spisak potreba Kongresu dok se sukob sa Rusijom nastavlja.

Evo nekih od onoga što Ukrajina traži:

  • izviđačke i napadne dronove
  • taktički radari
  • sistemi protiv bespilotnih letelica za elektronsko ratovanje
  • avion za blisku podršku

Lista dostavljena u utorak Kapitol Hilu — koju je dobio Si-En-En — takođe uključuje zahtev za pomoć u lečenju ranjenih trupa i popravci opreme, uključujući mobilne vojne medicinske bolnice. Uz to, Ukrajina traži pomoć u popravci oklopnih vozila u susednim zemljama, kao i aviona za transport naoružanja.

Ukrajinska vojska je dostavila Kongresu i izvršnoj vlasti razne liste želja tokom proteklih nekoliko nedelja, dok je Bajdenova administracija pojačavala svoju bezbednosnu pomoć Ukrajini. Prošle nedelje Ukrajina je tražila 500 američkih raketa Stinger i Javelin dnevno.

Poslanik Džejson Krou, demokrata iz Kolorada, rekao je na saslušanju u Komitetu za oružane snage u Predstavničkom domu u sredu da najnovija lista koja je ove nedelje dostavljena Kongresu odražava „hitne potrebe ukrajinskog vojnog i civilnog rukovodstva“.

Na vrhu liste prioriteta od 17 stavki nalazile su se izviđačke i napadne bespilotne letelice, uključujući „svitchblade” bespilotne letelice, koje su male takozvane kamikaze ili bespilotne letelice samoubice koje nose bojevu glavu i detoniraju pri udaru.

Pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu bezbednost dr Seleste Valander rekla je poslanicima tokom saslušanja u sredu da su dronovi sa prekidačima „u procesu isporuke“ Ukrajini. Dronovi sa prekidačima uključeni su u paket vojne pomoći za Ukrajinu od 800 miliona dolara vredan 800 miliona dolara predsednika Džoa Bajdena, koji je objavljen 16. marta.

Valander je rekao da je Pentagon upoznat sa spiskom i da razmatra kako bi mogao da pomogne Ukrajini da obezbedi stvari koje traži.

Lista je takođe uključivala borbene avione, posebno se pominjujući Su-25, jurišni avion ruske proizvodnje sličan A-10 Varthog američke proizvodnje.

Ukrajinska vojska takođe traži artiljerijske sisteme, raketne sisteme zemlja-vazduh, protivtenkovske rakete Javelin, protivbrodske rakete i opremu za optički nadzor.