SAD „uverene u“ procenu da su Putina pogrešno obavestili njegovi savetnici

SAD „uverene u“ procenu da su Putina pogrešno obavestili njegovi savetnici

Američka vlada je „uverena u“ procenu da je ruski predsednik Vladimir Putin pogrešno informisan od strane svojih savetnika o učinku njihove vojske u Ukrajini, rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta.
„To su informacije u koje smo sigurni“, rekao je zvaničnik. „Mislim da su to informacije u koje smo sada sigurni, a takođe i informacije koje su verovatno imale određeni stepen istine pre invazije.“

U sredu su SAD otkrile deklasifikovane obaveštajne podatke koji pokazuju da su Putina dezinformisali njegovi savetnici.

„Postoji samo toliko toga što možemo da kažemo o tome odakle su ove informacije izvedene“, rekao je zvaničnik, odbivši da pruži dodatne detalje o obaveštajnim podacima. On je objasnio da je neophodno zaštititi izvore i metode.

„Putin je očigledno mislio da može da uđe u Ukrajinu, da njegove snage neće naići na otpor, da će biti srdačno dočekane, uključujući i delove Ukrajine koji govore ruski, da će moći da zauzme Kijev za 48 72 sata“, rekao je zvaničnik.
„Svaki pojedinačni element u koji je, čini se, verovao, ispada da je pogrešan. Dakle, da li mu njegovi savetnici nisu davali punu neulepšanu istinu, da li on nije slušao, znate… Mislim da smo to videli na svakom koraku.”

Govoreći tokom posete Maroku, američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je: „Jedna od Ahilove pete autokratije je da u tim sistemima nemate ljude koji govore istinu moći ili koji imaju sposobnost da govore istinu vlasti I mislim da je to nešto što vidimo u Rusiji.“