Zelenski otpustio najviše zvaničnike

Zelenski otpustio najviše zvaničnike

KIJEV – Predsednik Volodimir Zelenski otpustio je u utorak niz visokih zvaničnika u najvećem ukrajinskom političkom potresu u ratu, rekavši da treba da počisti unutrašnje probleme koji su štetili zemlji, preneo je Rojters.

Dugotrajna bitka protiv korupcije u Ukrajini poprima vitalni značaj jer je ruska invazija učinila Kijev u velikoj meri oslanjajući se na podršku Zapada i teži ka pridruživanju Evropskoj uniji.

Otpuštanje preko desetak zvaničnika usledilo je nekoliko dana nakon hapšenja zamenika ministra osumnjičenog za korupciju i optužbi koje je Ministarstvo odbrane negiralo i izazvalo negodovanje.

„Svaki unutrašnji problemi koji ometaju državu se čiste i biće raščišćeni. To je samo pošteno, neophodno je za našu zaštitu i pomaže našem približavanju evropskim institucijama“, rekao je Zelenski.

„Potrebna nam je jaka država, a Ukrajina će biti upravo to“, nastavio je on u video obraćanju, obećavajući još imenovanja i neprecizirane dalje korake.

Demokratski i republikanski američki poslanici pohvalili su Kijev zbog brze akcije protiv korupcije i insistirali na tome da se američka vojna i humanitarna pomoć nastavi.

„Predsednik vidi i čuje društvo. I direktno odgovara na ključni javni zahtev – pravdu za sve“, napisao je Mihail Podoljak, viši savetnik Zelenskog na Tviteru.

Među odlazećim zvaničnicima su pet regionalnih guvernera, četiri zamenika ministara i visoki zvaničnik predsedničke kancelarije koji se smatra bliskim Zelenskom.

Neke promene su planirane neko vreme, ali su bile podstaknute nizom negativnih naslova, rekao je politički analitičar iz Kijeva Volodimir Fesenko.

„Ovo je istovremeno intenziviranje borbe protiv korupcije i reakcija predsednika… na kritičke članke u medijima“, rekao je Fesenko za Rojters.

Činilo se da su neke od saopštenja povezane sa optužbama za korupciju, dok su druge bile potpuno nepovezane.

Kancelarija Zelenskog saopštila je da je prihvatila ostavku Kirila Timošenka (33) na mesto zamenika šefa. Nije dao razlog.

Timošenkova je radila na predizbornoj kampanji Zelenskog i bila je na njegovoj funkciji od 2019. godine, nadgledajući regione i regionalnu politiku. Lokalni mediji su ga kritikovali jer je vozio blistave automobile tokom invazije, iako je negirao da je počinio prekršaje i rekao da su vozila iznajmljena.

Zelenski je kasnije najavio da će Timošenkovu zameniti Aleksij Kuleba, guverner Kijevske oblasti.

Potres je postao još upečatljiviji usred zamrzavanja unutrašnje politike koja je trajala tokom rata.

Zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov podneo je ostavku nakon što su lokalni mediji u izveštaju optužili ministarstvo da plaća naduvane cene za zalihe hrane, što je stari trik koji koriste korumpirani zvaničnici da ukrade novac.

Ministarstvo je saopštilo da su optužbe neosnovane, ali da je ostavka Šapovalova, koji je bio zadužen za snabdevanje vojske, „dostojno delo“ koje će pomoći da se zadrži poverenje u ministarstvo.

Premijer Denis Šmihal rekao je na sastanku vlade da Ukrajina napreduje u svojoj kampanji za borbu protiv korupcije. „To je sistemski, konsekutivan rad koji je veoma potreban Ukrajini i sastavni je deo integracije sa EU“, rekao je on.

Zelenski je u utorak uveče objavio dekrete kojim se finalizuje razrešenje guvernera regiona Dnjepropetrovsk, Zaporožja, Kijev, Sumi i Herson.

Zamenik generalnog tužioca Aleksij Simonenko, koji je bio na udaru kritika lokalnih medija zbog letovanja sa porodicom u Marbelji u Španiji, smenjen je sa funkcije.