Nemačka i SAD šalju borbene tenkove u Ukrajinu, Rusija kritikuje odluku

Nemačka i SAD šalju borbene tenkove u Ukrajinu, Rusija kritikuje odluku

Sjedinjene Države i Nemačka najavile su planove da naoružaju Ukrajinu desetinama borbenih tenkova u njenoj borbi protiv Rusije, koja je te odluke osudila kao „izuzetno opasan” korak.

Predsednik Volodimir Zelenski pohvalio je obaveze i pozvao saveznike da brzo dostave velike količine tenkova.

„Sada je ključ brzina i količina. Brzina u obuci naših snaga, brzina u snabdevanju tenkova Ukrajini. Brojevi u podršci tenkovima“, rekao je on u noćnom video obraćanju u sredu. „Moramo da formiramo takvu „šaku tenkova“, takvu „šaku slobode“.

Ukrajina je tražila stotine modernih tenkova kako bi svojim trupama dala vatrenu moć da razbiju ruske odbrambene linije i povrate okupiranu teritoriju na jugu i istoku. Ukrajina i Rusija su se prvenstveno oslanjale na tenkove T-72 iz sovjetske ere.

Obećanje tenkova dolazi pošto se očekuje da će i Ukrajina i Rusija pokrenuti nove ofanzive u ratu i kako su se borbe intenzivirali u Bahmutu na istoku Ukrajine, rekli su zvaničnici.

Američki predsednik Džo Bajden objavio je svoju odluku da isporuči 31 tenk M1 Abrams nekoliko sati nakon što je Berlin rekao da će obezbediti tenkove Leopard 2 – radnu konju NATO armija širom Evrope.

Održavajući kijevske zahteve za većom pomoći, Zelenski je rekao da je razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i pozvao na rakete i avione dugog dometa.

Saveznici Ukrajine su već pružili milijarde vojne podrške, uključujući sofisticirane američke raketne sisteme.

Sjedinjene Države su bile oprezne kada je u pitanju razmeštanje Abramsa koje je teško održavati, ali su morale da promene pravac kako bi ubedile Nemačku da pošalje u Ukrajinu svoje Leoparde kojima je lakše upravljati.

Bajden je rekao da tenkovi ne predstavljaju „ofanzivnu pretnju“ za Rusiju i da su potrebni da pomognu Ukrajincima da „poboljšaju svoju sposobnost manevrisanja na otvorenom terenu“.

Nemačka će poslati početnu kompaniju od 14 tenkova iz svojih zaliha i odobriti isporuke savezničkih evropskih država.

„Abrams” može biti nezgodan, ali „Leopard” je dizajniran kao sistem koji svaka članica NATO-a može da servisira, a posade i stručnjaci za popravku mogu da budu zajedno obučeni na jednom modelu, rekao je ukrajinski vojni ekspert Viktor Kevljuk za Espreso TV.

„Ako smo dovedeni u ovaj klub tako što su nam obezbedili ova vozila, rekao bih da naši izgledi izgledaju dobro.

Rusija je sa besom reagovala na odluku Nemačke da odobri isporuku Leoparda.

„Ova izuzetno opasna odluka dovodi sukob na novi nivo konfrontacije“, rekao je Sergej Nečajev, ruski ambasador u Nemačkoj.

Otkako je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine, Rusija je svoju retoriku o ratu pomerila sa operacije „denacifikacije“ i „demilitarizacije“ svog suseda na sučeljavanje nje i NATO alijanse koju predvode SAD.

Visoki američki zvaničnici rekli su da će biti potrebni meseci da se „Abrams“ isporuči i opisali su odluku da se isporuče kao obezbeđivanje dugoročne odbrane Ukrajine.

Nemački tenkovi bi verovatno bili spremni za tri ili četiri meseca, rekao je ministar odbrane Boris Pistorijus.

Obećavanja Ukrajini iz drugih zemalja koje izvode leoparde umnožile su se sa najavama iz Poljske, Finske i Norveške. Španija i Holandija rekle su da to razmatraju.

Britanija je ponudila 14 svojih uporedivih tenkova Challenger, a Francuska razmatra da pošalje svoje Leclercs.

Kijevska vlada je u sredu priznala da su se njene snage povukle iz Soledara, malog rudarskog grada na istoku za koji je Rusija rekla da je zauzela pre više od nedelju dana, što je njen najveći dobitak za više od šest meseci.

Soledar je blizu Bahmuta, gde se „intenzitet borbi povećava“, rekla je zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar na Telegramu.

Oblast oko Bahmuta, sa predratnim stanovništvom od 70.000, videla je neke od najbrutalnijih borbi u ratu.

Guverner ukrajinskog regiona Donjeck, kojeg je postavila Rusija, rekao je da se jedinice ruske Vagnerove milicije kreću napred unutar Bahmuta, uz borbe na periferiji i u naseljima koje je nedavno držala Ukrajina.

Analitičar Kevljuk je rekao da se gubitak Bahmuta neće mnogo promeniti u smislu taktičke šeme stvari, ali da ga više zabrinjavaju ruski napori da se pregrupiše i koncentriše resurse u regionu Luganska.

Donjeck i Lugansk čine region Donbasa. Ruske snage kontrolišu skoro ceo Lugansk, dok Rusi i njihovi zastupnici kažu da kontrolišu oko polovine Donjecka.

Jedanaestomesečni rat je ubio hiljade ljudi, proterao milione iz njihovih domova i pretvorio gradove u ruševine.

Zelenski je rekao da je pozvao visokog zvaničnika UN da pomogne u pronalaženju načina da se reši pitanje deportacije hiljada odraslih i dece u Rusiju.

„Potreban je mehanizam da se ljudi zaštite i vrate i da se privedu na odgovornost svi oni koji su krivi za deportacije“, rekao je on u svom noćnom video obraćanju.

Rusija negira bilo kakvu sugestiju o maltretiranju ili zločinačkim namerama, opisujući masovne pokrete kao „evakuacije“.