Nafta pada zbog brige o potražnji

Nafta pada zbog brige o potražnji

Cene nafte su u ponedeljak pojeftinile nakon što su porasle za 2 odsto na prethodnoj sednici, pošto su investitori odbacili uticaj smanjenja ruske proizvodnje, umesto toga fokusirajući se na kratkoročne brige o potražnji koje proizilaze iz održavanja rafinerija u Aziji i Sjedinjenim Državama, preneo je Rojters.

Cene su porasle u petak nakon što je Rusija, treći najveći proizvođač nafte na svetu, saopštila da će smanjiti proizvodnju sirove nafte u martu za 500.000 barela dnevno (bpd), ili za oko 5% proizvodnje, u znak odmazde zbog zapadnih ograničenja njenog izvoza koja su nametnuta u odgovor na ukrajinski sukob.

Fjučersi na naftu Brent pali su za 69 centi, ili 0,8%, na 85,70 dolara po barelu do 0153 GMT nakon povećanja od 2,2% u petak. Američka nafta Vest Tekas Intermediate bila je na 79,04 dolara za barel, što je pad od 68 centi, ili 0,9%, nakon rasta od 2,1% na prethodnoj sesiji.

„Slabost koju danas vidimo u cenama u ranoj jutarnjoj trgovini verovatno odražava tržište koje dolazi do spoznaje da su ova smanjenja već u velikoj meri uračunata u cenu“, rekao je analitičar ING Voren Paterson u belešci.

Oba ugovora porasla su za više od 8% prošle nedelje, podstaknuta optimizmom u pogledu oporavka tražnje u Kini, najvećem svetskom uvozniku sirove nafte i drugom potrošaču nafte, nakon što su u decembru ukinute ikone protiv COVID-a.

Oporavak kineske potražnje za naftom ograničava njen izvoz benzina u februaru, iako njene rafinerije održavaju isporuke dizela na preko 2 miliona tona.

Stefano Graso, viši portfolio menadžer u 8VantEdge u ​​Singapuru, rekao je da bi smanjenje od 500.000 barela dnevno vratilo Rusiju u liniju sa kvotom OPEK+, jer Moskva trenutno previše izvozi.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, grupa poznata kao OPEK+, u oktobru su pristali da smanje proizvodnju za 2 miliona barela dnevno, što je oko 2% svetske potražnje.

Cene nafte bi mogle ponovo da se vrate na 100 dolara po barelu kasnije ove godine zbog oporavka kineske tražnje i ograničenog rasta ponude zbog nedostatka investicija, rekli su zvaničnici zemlje OPEK za Rojters.

U Sjedinjenim Državama, najvećem svetskom proizvođaču nafte, broj operativnih naftnih platformi porastao je za 10 na 609 prošle nedelje, što je najveći nedeljni dodatak od juna, prema izveštaju Baker Hughesa u petak.