Evropska inflacija u trećem mesecu smanjena na 8,5 odsto

Evropska inflacija u trećem mesecu smanjena na 8,5 odsto

Stopa inflacije u Evropi je pala na početku godine, dajući izvesno olakšanje potrošačima, ali ih i dalje suočava sa višim cenama.

Indeks potrošačkih cena za 20 zemalja koje koriste evro pao je u januaru na 8,5 odsto u odnosu na godinu dana ranije, saopštila je u sredu statistička agencija Evropske unije Evrostat. To je nakon što je godišnja inflacija u decembru dostigla 9,2%.

To je prvi izveštaj o potrošačkim cenama koji uključuje podatke iz Hrvatske, koja se pridružila evrozoni 1. januara. Inflacija u Evropi je sada usporila treći mesec zaredom, pala je sa rekordnih 10,6 odsto u oktobru.

Cene hrane i energije, koje su bile glavni faktori koji su pokretali evropsku inflaciju, i dalje su podsticali veće troškove života. Cene prirodnog gasa pale su sa istorijskih maksimuma prošlog leta zahvaljujući naporima da se pronađu zalihe van Rusije i blagom zimskom vremenu koje je smanjilo pritisak na potražnju za energijom za grejanje.

Ruski rat u Ukrajini uzdrmao je tržišta hrane i energije, i dok su cene roba prošle godine pale sa istorijskih maksimuma, potrošači još ne vide olakšanje na računima za komunalne usluge i namirnice.

Energetski preokret je učinio smanjenje troškova života bolnijim u kontinentalnoj Evropi i Ujedinjenom Kraljevstvu nego u SAD, što je dovelo do protesta i štrajkova radnika u nekoliko zemalja koji traže plate koje idu u korak sa inflacijom.

Cene hrane, alkohola i duvana porasle su za 14,1% godišnje, dok su cene energenata porasle za 17,2%.

Takozvana bazna inflacija, koja ne uključuje promenljive troškove hrane i energije, ostala je stabilna na 5,2% prošlog meseca, naglašavajući kako cene takođe rastu i za usluge i za robu kao što su odeća, uređaji, automobili i računari.

Rastuća inflacija je opteretila evropsku ekonomiju, koja je ostvarila rast od 0,1% u poslednja tri meseca prošle godine i 3,5% za celu 2022. To je zapravo nadmašilo rast od 2,1% u SAD i Kini od 3% prošle godine.

Ali sa inflacijom daleko iznad cilja od 2%, Evropska centralna banka će nastaviti da povećava kamatne stope koje potrošačima otežavaju pozajmljivanje novca. U cilju da stavi pod kontrolu skokove cena, očekuje se da će centralna banka u četvrtak povećati stope za pola poena.