Organizatori Olimpijade Pariz 2024. će se pridržavati odluke MOK-a o učešću Rusije

Organizatori Olimpijade Pariz 2024. će se pridržavati odluke MOK-a o učešću Rusije

Organizatori Paris 2024 insistirali su da će se pridržavati odluke Međunarodnog olimpijskog komiteta o učešću ruskih i beloruskih sportista na Igrama nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao upravno telo da im zabrani učešće u sportskoj ekstravaganciji.

MOK je prošle nedelje saopštio da je Olimpijski savet Azije ponudio ruskim i beloruskim sportistima šansu da se takmiče u Aziji, što je izazvalo negodovanje Kijeva koji je pozvao da se ruski sportisti zabrani zbog ruske invazije.

Zelenski je rekao da bi dopuštanje Rusiji da se takmiči na Igrama 2024. bilo jednako pokazivanju da je „teror na neki način prihvatljiv“.

Belorusija je dozvolila Moskvi da koristi svoju teritoriju kao polaznu tačku za ono što Rusija naziva svojom „specijalnom vojnom operacijom“ u Ukrajini.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je u ponedeljak da MOK „promoviše nasilje, masovna ubistva, uništavanje” i da bi rusko prisustvo na Igrama predstavljalo davanje zemlji „platforme za promovisanje genocida”.

„Dok se sukob nastavlja, Pariz 2024 želi da izrazi svoju punu solidarnost sa Ukrajinom, njenim narodom i ukrajinskim olimpijskim i paraolimpijskim pokretima, koji su suočeni sa nezamislivom krizom“, rekao je Paris 2024 u pisanoj izjavi Rojtersu u sredu, naglašavajući da MOK je preduzeo nekoliko mera protiv Rusije i Belorusije.

„Kao odgovor na ovo, Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je preduzeo niz sankcija od februara 2022. uključujući: nijedan međunarodni sportski događaj nije organizovan ili podržan od strane Međunarodne federacije ili Nacionalnog olimpijskog komiteta u Rusiji ili Belorusiji;

„Nikakve zastave, himne, boje ili bilo koja druga identifikacija ovih zemalja se ne prikazuju na bilo kom sportskom događaju ili sastanku, uključujući i na svim mestima;

„Nijedan predstavnik ruske vlade ili države neće biti pozvan ili akreditovan na bilo koji međunarodni sportski događaj ili sastanak.

Prema Paris 2024, te sankcije „direktno ili indirektno utiču na učešće ruskih i beloruskih sportista u određenim kvalifikacionim događajima za Pariz 2024“.

Paris 2024 je objasnio da su im ruke vezane oko toga ko bi mogao da se kvalifikuje za sledeće Letnje igre.

„Što se tiče prisustva ruskih i beloruskih sportista na Igrama u Parizu 2024, treba podsetiti da sistem kvalifikacija određuju međunarodne federacije, MOK i IPC (Međunarodni paraolimpijski komitet).

„Naša želja je da Olimpijski pokret, Paraolimpijski pokret i sportisti dožive Igre u Parizu 2024. u duhu mira, poštujući vrednosti bratstva i solidarnosti.

Olimpijske igre u Parizu 2024. biće održane od 26. jula do avgusta. 11. i Paraolimpijske igre od 28. avgusta do septembra. 8.