EU će izložiti plan zelene industrije kako bi se suprotstavio subvencijama SAD i Kine

EU će izložiti plan zelene industrije kako bi se suprotstavio subvencijama SAD i Kine

Evropska komisija će u sredu predstaviti planove kako bi pokušala da obezbedi da Evropa može da se takmiči sa Sjedinjenim Državama kao proizvodnom centru za električna vozila i druge zelene proizvode i smanji svoju zavisnost od Kine, piše Rojters.

Očekuje se da će predsednica Komisije Ursula fon der Lajen najaviti labavljenje pravila EU o državnoj pomoći, prenamenu postojećih fondova EU, brže odobravanje zelenih projekata i inicijative za unapređenje veština i zaključivanje trgovinskih sporazuma kako bi se obezbedile isporuke kritičnih sirovina.

Plan je delimično odgovor na programe podrške Kine i Sjedinjenih Država vredne više milijardi dolara, uključujući i Zakon o smanjenju inflacije.

Mnogi lideri EU zabrinuti su da će zahtevi za lokalni sadržaj u okviru njenih 369 milijardi dolara zelenih subvencija podstaći kompanije da se presele, čineći Sjedinjene Države liderom u zelenoj tehnologiji na račun Evrope.

Međunarodna agencija za energetiku procenjuje da će se globalno tržište za masovnu proizvodnju čiste energije utrostručiti na oko 650 milijardi dolara godišnje do 2030. godine, uz više nego udvostručiti srodne proizvodne poslove. Evropska unija želi deo akcije.

Komisija je spremna da predloži ublažavanje pravila o državnoj pomoći za ulaganja u obnovljive izvore energije ili industriju dekarbonizacije, uz uvažavanje da sve zemlje EU neće moći da ponude subvencije u istoj meri kao Francuska ili Nemačka.

Kratkoročno, članice EU bi, na primer, mogle da iskoriste oko 225 milijardi evra (244,15 milijardi dolara) zajmova preostalih od 800 milijardi evra iz Fonda za oporavak posle pandemije.

Dugoročno, Komisija će predložiti stvaranje Evropskog fonda za suverenitet za ulaganje u nove tehnologije.

U narednim mesecima, Komisija će predložiti Net-Zero Industri Act koji bi mogao da pojednostavi procese izdavanja dozvola i uskladi standarde i Zakon o kritičnim sirovinama za promovisanje lokalnog vađenja, obrade i recikliranja.

Blok se u velikoj meri oslanja na Kinu za retke zemlje i litijum, koji su vitalni materijali za zelenu tranziciju.

Izvršna vlast EU takođe želi da zaključi više sporazuma o slobodnoj trgovini i partnerstava kako bi lanci snabdevanja učinili otpornijim i otvorili tržišta za zelenu robu.