Zapadni tankeri povećavaju isporuke ruske nafte

Zapadni tankeri povećavaju isporuke ruske nafte

Zapadni naftni tankeri povećali su svoje isporuke ruske sirove nafte u januaru pošto su se cene za moskovsku vodeću klasu Urals držale ispod međunarodne granice cena, prema tržišnim izvorima i podacima Eikona.

Grupa sedam zemalja (G7), Australija i 27 zemalja Evropske unije postavile su 5. decembra ograničenje cene ruske sirove nafte od 60 dolara po barelu, preneo je Rojters.

Ograničenje dozvoljava zemljama koje nisu članice EU da uvoze pomorsku rusku sirovu naftu, ali zabranjuje zapadnim brodarskim i osiguravajućim kompanijama da rukuju teretom nafte osim ako se ne proda po toj ceni ili ispod.

Većina ruske nafte trenutno se trguje ispod tog nivoa, a morska nafta Urals se u utorak kotira po ceni od 49,50 dolara po barelu iz Primorska i 47,83 dolara po FOB-u iz Novorosije.

Utovar sirove nafte iz Primorska, Ust-Luge i Novorosije ovog meseca je na putu da dostigne višemesečni maksimum iznad 9,5 miliona tona, uz podršku solidne azijske potražnje, rasta cena nafte i veće dostupnosti tankera, rekli su trgovci Rojtersu.

Utovar nafte iz Rusije i Kazahstana preko Primorska i Ust-Luge će u januaru porasti na najviši nivo od 2019. godine na 7,4 miliona tona, pokazali su planovi izvoza i podaci trgovaca.

Brodovi u vlasništvu EU, prvenstveno iz Grčke, pretovarili su više od 2 miliona tona Urals sirove nafte iz baltičkih i crnomorskih luka u januaru, što je više od četvrtine ruskog izvoza iz ovih luka.

Količina brodova EU skoro je dvostruko veća nego u decembru, pokazuju proračuni Rojtersa zasnovani na Eikonu i informacijama koje su podelili trgovci.

Ministarstvo energetike Rusije i Ministarstvo saobraćaja odbili su da komentarišu. Rusija je rekla da neće prihvatiti gornju granicu cene nafte.

Brodovi u vlasništvu Grčke, kojima upravljaju grčke menadžerske firme, obavili su najmanje 21 putovanje ruske sirove nafte u januaru do niza destinacija.

Grčke brodarske kompanije su uključivale TMS Tankers Management, Stealth Maritime, Kiklades Maritime, Dinacom, Delta Tankers, NGM Energi i Nev Shipping, prema izvorima za praćenje brodova Refinitiv Eikon.

NGM je saopštio da je njegov tanker Ace ispustio sirovu naftu u Bugarsku.

„Sve isporuke nafte van EU koje se obavljaju nakon 5. decembra su dozvoljene i odobrene od strane EU jer su u skladu sa mehanizmom ograničenja cena G7“, rekao je zvaničnik kompanije putem mejla.

„U svim okolnostima obezbeđujemo usklađenost sa propisima EU uz korišćenje spoljnog nezavisnog pravnog savetnika treće strane za proveru svih pravnih dokumenata“, dodao je zvaničnik.

Ostale kompanije nisu odgovorile na zahteve za komentare o konkretnim putovanjima.

Tanker Karolos, kojim upravlja Dinacom, ukrcao je rusku naftu u ruskoj baltičkoj luci Ust-Luga u januaru i trebalo bi da ispusti naftu u Siku u Indiji do 3. februara, prema podacima praćenja brodova Eikon.

Slično, Lovina, kojom upravlja TMS Tankers, utovarila je naftu u ruskoj luci Primorsk u januaru i takođe plovi za Indiju.

Krajem decembra ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret o zabrani isporuke sirove nafte i rafinisanih proizvoda od 1. februara na pet meseci zemljama koje se pridržavaju ograničenja.

Moskva je u ponedeljak objavila pravni okvir koji podržava ovu uredbu, koji uključuje zabranu isporuke stranim subjektima koji su uključeni u bilo kakva ograničenja cena i zabranu uključivanja bilo kakvog mehanizma ograničenja cena u ugovore.