Procurele „stotine“ tajnih NATO dokumenata

Procurele „stotine“ tajnih NATO dokumenata

Portugalski Generalštab oružanih snaga (EMGFA) bio je na meti „produžnog i bez presedana“ sajber napada, koji je rezultirao curenjem niza tajnih dokumenata NATO-a, javili su lokalni mediji u četvrtak.

Prema novinama Diario de Noticias, portugalska vlada nije bila ni svesna napada sve dok je SAD nisu obavestile o kršenju, koje su vlasti nacije okarakterisale kao „izuzetno ozbiljno“.

Izvori izdanja tvrde da je američka obaveštajna zajednica pronašla „stotine“ poverljivih ili tajnih dokumenata NATO-a stavljenih na prodaju na mračnom vebu. Prema izveštaju, obaveštenje o otkriću poslato je direktno Antoniju Kosti, premijeru nacije, prošlog avgusta.

Portparol američke ambasade u Lisabonu nije ni potvrdio ni demantovao izveštaj, rekavši da ne komentarišu obaveštajna pitanja.

U izveštaju se navodi da je Generalštab izvršio sveobuhvatnu reviziju svojih unutrašnjih sistema i uspeo da identifikuje kompjutere sa kojih su ukradeni dokumenti NATO-a. Agencija je takođe utvrdila da su prekršena pravila vezana za siguran prenos poverljivih dokumenata.

„Ovaj sajber napad je dugotrajan i neotkriven i koristio je botove programirane da otkrivaju tipove dokumenata“, primetio je jedan od izvora izdanja, dodajući da su informacije vađene u nekoliko faza.

List navodi da će NATO tražiti objašnjenja i garancije od portugalske vlade, a neimenovani zvaničnik je tom listu rekao da vlada može garantovati da će njene oružane snage „raditi svakodnevno kako bi kredibilitet Portugala, kao osnivača Atlantskog saveza, ostao netaknut.”

Do curenja podataka došlo je nakon što je NATO krajem avgusta izjavio da blok istražuje hakovanje raketne firme MBDA od strane nepoznatih zlonamernih aktera. Prema izveštajima medija, hakeri su stavili nacrte oružja koje je Ukrajina koristila u sukobu sa Rusijom u prodaju na mračnom vebu.