Juki Cunoda ostaje u AlphaTauri-u i 2023

Juki Cunoda ostaje u AlphaTauri-u i 2023

AlphaTauri je potvrdio da će Juki Cunoda ostati u timu za sezonu 2023, što će biti treća godina japanskog vozača u italijanskom timu.

Cunoda se pridružio AlphaTauri-u sa sedištem u Faenci na početku sezone 2021. i do danas je proveo dve godine zajedno sa Pjerom Gaslijem, zabeleživši za to vreme 43 boda (od kojih su 32 zarađena prošle sezone) uz najbolju trku koja je bila četvrta – tvrdi na Velikoj nagradi Abu Dabija 2021.

„Želim da kažem veliko hvala Red Bullu, Hondi i Scuderia AlphaTauri što su mi i dalje davali priliku da vozim u F1. Pošto sam se prošle godine preselio u Italiju, da bih bio bliže fabrici, zaista se osećam delom tima i drago mi je što mogu da nastavim trke sa njima 2023. Naravno, naša sezona 2022. još uvek nije gotova i mi’ Još uvek se trudim u borbi na sredini terena, tako da sam potpuno fokusiran na to da je završim na visokom nivou, a onda ćemo se radovati sledećoj godini”, rekao je Cunoda u komentaru o svom novom ugovoru.

Šef tima Franc Tost je dodao o ponovnom potpisivanju 22-godišnjaka: „Kao što smo videli otkako nam se pridružio prošle godine, Juki je veoma talentovan vozač i mnogo je napredovao ove sezone. Tempo koji je nedavno pokazao je jasan dokaz o strmoj krivulji učenja, što dokazuje da zaslužuje mesto u Formuli 1, i još uvek očekujem od njega neke snažne rezultate u poslednjih šest trka 2022. Kao što uvek kažem, vozaču je potrebno najmanje tri godine da se u potpunosti uhvati u koštac sa Formulom 1, tako da sam zadovoljan što je dobio vremena da pokaže svoj puni potencijal.”

„Pored toga, to je svedočanstvo dr Marku [Savetniku za Red Bul Motorsport] i njegovom programu vozača da smo u mogućnosti da ove mlade talente podignemo iz mlađih kategorija i da ih razvijemo. Želeo bih da se pridružim Iukiju u zahvalnosti Red Bullu i AlphaTauri, kao i Hondi, na njihovoj kontinuiranoj podršci i što su mu omogućili da ostane sa nama još godinu dana.”

Identitet Cunodinog saigrača je manje jasan, u međuvremenu, s obzirom da su AlphaTauri i Red Bul javno izjavili da bi bili spremni da Gaslija puste u drugi tim ako nađu odgovarajuću zamenu – s tim što je Tost priznao da je vozač IndiCara Colton Herta bio od interesa za tim ako bi mogli da prevaziđu barijeru da Amerikanac dobije Super licencu.