EU zahteva „obavezno“ racionalizaciju energije

EU zahteva „obavezno“ racionalizaciju energije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen zatražila je od zemalja članica EU da sprovode „obavezne“ politike racionalizacije energije, pozivajući blok da „poravna krivulju“ potražnje tokom konferencije za novinare u sredu na jeziku koji podseća na najmračnije dane Covid-19 zaključavanja.

„Ono što moramo da uradimo je da izravnamo krivu da bismo izbegli najveće zahteve. Predložićemo obavezni cilj za smanjenje potrošnje električne energije u vršnim satima i veoma ćemo blisko sarađivati sa državama članicama da bismo to postigli“, najavila je ona, pozivajući da se mere racioniranja zaključaju pre nego što potražnja počne da raste u zimskom periodu. .

Pored racionalizacije postojeće ponude, fon der Lajen je pozvala na ograničavanje profita za energetske kompanije koje ostvaruju rekordne profite zbog tržišnih cena i reinvestiranje tih sredstava u obnovljive izvore energije, koje je nazvala „naše energetsko osiguranje za budućnost“.

Ona je takođe obećala da će nametnuti ograničenje cena za ruski uvoz, iako je tvrdila da je EU u velikoj meri zamenila rusko snabdevanje energijom iz alternativnih izvora. Ruski predsednik Vladimir Putin odgovorio je na njen govor pretnjom da će prekinuti sav preostali dotok energije u blok. „Nećemo isporučivati gas, naftu, ugalj, lož ulje – nećemo isporučivati ništa“, rekao je on.

Osim što je optužila Rusiju da „aktivno manipuliše tržištem gasa“, von der Leien je okrivila „efekte klimatskih promena“ za rekordne cene gasa i struje, insistirajući da nije samo Evropa ta koja pati – postoji „ globalna oskudica energije” u toku.

Fon der Lajen nije prvi evropski lider koji je predložio racionalizaciju energije kao rešenje za uglavnom samonametnutu krizu snabdevanja izazvanu naporima EU da sankcioniše Rusiju kao ekonomsku kaznu za njenu vojnu operaciju u Ukrajini. Francuz Emanuel Makron pozvao je na samoograničavanje potrošnje energije kako bi se izbeglo buduće racionalizovanje, čak i dok je svojom deklaracijom o „kraju obilja“ nagoveštavao trajnije stanje stvari. Slične izjave dale su italijanska i nemačka vlada.

Von der Leien-ova prenamjena emocionalno nabijene direktive o pandemiji kako bi se ‘izravnala krivulja’ neke je zabrinula da bi EU i druge vlade mogle pokušati da vrate druge elemente odgovora na Covid-19 kako bi se pozabavile frustrirajuće maglovitim spektrom klimatskih promjena – posebno kroz „klimatske blokade“, kao što zastupaju Svetski ekonomski forum i neki zagovornici zaštite životne sredine za smanjenje emisija i smanjenje potrošnje energije.