Kina: SAD militarizuju svemir

Kina: SAD militarizuju svemir

Kina je optužila Sjedinjene Države da nastoje da militarizuju svemir, nakon što je Pentagon izdao novi politički dokument koji je svemir smatrao „prioritetnim domenom nacionalne vojne moći“.

Obraćajući se novinarima na brifingu u sredu, portparolka kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning odgovorila je na direktivu Pentagona izdatu krajem avgusta u kojoj se raspravlja o mogućim vojnim operacijama u svemiru.

„SAD već dugo vremena otvoreno definišu prostor kao domen ratnih borbi. Izgradila je komandu američkih svemirskih snaga i svemira, razvila i rasporedila ofanzivno oružje zasnovano na svemiru, izvela ofanzivne i odbrambene vojne vežbe i tehnološke testove i intenzivirala vojnu saradnju sa svojim saveznicima“, rekao je Mao, tvrdeći da je „ovo povećalo rizike od vojna pogrešna procena i sukob”.

Portparol je nastavio da optužuje Vašington da „prezire“ „inicijativu za kontrolu svemirskog naoružanja“ koju vode Kina i Rusija i da „dalje pogoršava trend pretvaranja svemira u oružje i bojno polje“.

Pored priznavanja svemira kao „prioritetnog domena nacionalne vojne moći“, nova američka direktiva kaže da Pentagon treba da „zaštiti i brani korišćenje svemira u svrhe nacionalne bezbednosti SAD“, kao i da „isporuči napredne svemirske sposobnosti za odvraćanje sukoba i, ako odvraćanje ne uspe, da se suprotstavi i pobedi agresiju.”

Mao je rekao da pristup iznet u dokumentu „predstavlja ozbiljan izazov miru i bezbednosti u svemiru“ i „u potpunosti razotkriva ambiciju SAD da poveća vojno jačanje i spremnost za rat… u svemiru“.

„SAD bi trebalo da uvaže zajedničku zabrinutost međunarodne zajednice, odmah zaustave negativne poteze koji bi mogli da ugroze bezbednost svemira, preuzmu svoje dužne odgovornosti i prestanu da ometaju pregovore za pravni instrument o kontroli naoružanja u svemiru“, dodala je ona. .