Belorusija počela vojne vežbe o „oslobađanju teritorije“

Belorusija počela vojne vežbe o „oslobađanju teritorije“

Belorusija je u četvrtak počela vojne vežbe u blizini granice sa Ukrajinom i Poljskom, kao i u oblastima Minska i Vitebska, saopštilo je Ministarstvo odbrane zemlje, piše „Evropska istina“.

Svrha komandno-štabnih vežbi u Ministarstvu odbrane Belorusije nazvana je obuka organa vojnog upravljanja Oružanih snaga, drugih trupa i vojnih formacija Belorusije u kontinuiranom upravljanju snagama i sredstvima u izvršavanju zadataka.

Obuka se odvija na poligonu „Brestski“ u blizini granica Ukrajine i Poljske i na lokacijama u Minsku i Vitebskoj oblasti.

Napominje se da će tokom vežbi, koje će trajati nedelju dana, biti razrađeno „oslobađanje teritorije koju je neprijatelj privremeno zauzeo” i vraćanje kontrole nad graničnim područjima.

Prema ministarstvu, broj trupa i vojne opreme uključenih u vežbe nije zahtevao da budu obavešteni u skladu sa normama OEBS-a.

Zamenik načelnika Glavnog operativnog odeljenja Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Aleksij Gromov uverio je da je ukrajinska vojska spremna za svaki razvoj događaja tokom komandno-štabnih vežbi u Belorusiji od 8. do 14. septembra.