Misteriozni rimski predmet pronađen i u Srbiji

Misteriozni rimski predmet pronađen i u Srbiji

U najnovijem Zborniku radova Narodnog muzeja u Beogradu objavljen je rad posvećen retkom i misterioznom, ali i fragmentovanom, predmetu od bakarne legure iz rimskog perioda. Radi se o dodekaedru, pravilnom dvanaestostraničnom poliedru, čija namena još uvek nije razjašnjena.

Ovaj jedini predmet sa teritorije Srbije danas čuva u Zavičajnom muzeju u Jagodini.

Fragmentovani dodekaedar je dospeo u Zavičajni muzej u Jagodini tokom 2006. godine. Nažalost, reč je o slučajno otkrivenom, ali i o delimično očuvanom predmetu. Prema rečima pronalazača, predmet jepronađen u blizini starog grobljau selu Deonici, kod Jagodine.

Ovaj pravilni dvanaestostranični poliedar, Platonovo telo, imao je kružne otvore na petougaonim stranama iukrase u vidu koncentričnih krugova.

Interesovanje za dodekaedrima postoji nešto manje od 300 godina kada je članovima 1739. godine učenog Antikvarnog društva u Londonu prikazan prvi poznati primerak. Među istraživačima različitih oblasti – arheologija, matematika, astronomija postoji naučna rasprava koja je njihova namena mogla biti.

Do sada je poznato oko116 misterioznih dodekaedara, od kojih ima nekoliko celih i bolje očuvanih. Uglavnom su nalaženim u rimskim provincijama u Galiji, Britaniji, Nemačkoj, a samo jedan potiče iz Mađarske. Međutim, u oblasti Mediterana, iz nepoznatih razloga, oni izostaju,piše portal„Sve o arheologiji“.

Budući da je najveća koncentracija dodekaedara u zapadnim provincijama Rimskog carstva, to je neke autore navelo da preispitaju njihovo poreklo i da ih dovedu uvezu sa Keltima.

Njihova težina se kreće od 35 do 580 g, a samo je jedan primerak težak čak 1 kg.

Dodekaedri su datovani u period 2. i 3. veka, ali i u 4. vek. Pronalaženi su u različitim kontekstima-u vilama, na nekropolama, u okviru vojnih logora, u svetilištima i slično.

Dodekaedri su vekovima interpretirani različito, da predstavljaju svećnjake, merne instrumente, npr. merenje prečnika kovanog novca ili čak astronomske ili geodetske instrumente, ali i da su služili kao delovi kompleta za igru, ukrasni ili kultni objekti sasimboličnim prikazom univerzuma.

Iako taj u Zagrebu nije pronađen u Hrvatskoj, već negde u Austriji.