Ferštapen: Šansa za titulu u Singapuru

Ferštapen: Šansa za titulu u Singapuru

Maks Ferštapen će dobiti svoju prvu priliku da osvoji svetsko prvenstvo u F1 2022. na Velikoj nagradi Singapura, jer želi da produži svoju pobedničku seriju i matematički okonča šanse Šarla Leklera.

Pošto je do sada ove sezone pobedio u 11 trka, vozač Red Bula Ferštapen ide na stazu Marina Bej strit sa 116 bodova prednosti od rivala Ferarija Leklera, sa timskim kolegom Serđom Perezom devet bodova manje.

Jednostavno rečeno, da bi osvojio titulu u Singapuru i dodao svojoj kruni iz 2021. – Holanđanin treba da nadmaši Leklera za 22 poena, Pereza ​​za 13 i Mercedesovog Džordža Rasela za šest.

Prema trenutnom F1 bodovnom sistemu (25-18-15-12-10-8-6-4-2-1 i bonus poen za najbrži krug) to znači da postoje različite permutacije koje treba razmotriti za rundu u Singapuru – iako sa Ferštapenova pobeda na naslovu oslanjajući se na nevolje za najbližeg konkurenta Leklera.

Trenutni plasman vozača pre VN Singapura:

  1. Maks Ferstapen Red Bul Racing 335
  2. Šarl Lekler Ferari 219
  3. Serđo Perez Red Bul Racing 210
  4. Džordž Rasel Mercedes 203
  5. Karlos Sainz Ferari 187
  6. Luis Hamilton Mercedes 168

U slučaju još jedne pobede u Ferštapena, titula bi mu pripala ako Leklek završi deveti ili niže, dok bi Perez morao da bude četvrti ili niže bez najbržeg kruga, ili peti ili niže sa najbržim krugom.

Prema tom scenariju, Ferštapen bi držao neprekosljivih 139 bodova prednosti u odnosu na Leklera koji ide na Veliku nagradu Japana (sa maksimalnih 138 bodova u ponudi u poslednjih pet trka, sa 25 za pobedu, jednim za najbrži krug i osam bodova za Sprint pobeda u Interlagosu), a Perez je bio bolji sa 14 ili (potrebnih) 13 poena.

Sledeći set brojeva zasniva se na tome da je Ferštapen pobedio u trci i postavio najbrži krug, što znači da bi Lekler propustio ako bi završio na osmom mestu ili niže (22 poena razlike), sa Perezom četvrtim ili niže (14 poena razlike).

Ako Ferštapen ne bude u stanju da pobedi i postigne gore pomenute bodove u odnosu na konkurenciju, trka za titulu će se preneti na Suzuku, sa još jednim setom permutacija.

Verstapen će poneti titulu u Singapuru ako:

FerštapenLeklerPerez
PrviDevetiČetvrti ili niže bez najbržeg kruga ili
peti ili niže uz najbrži krug
Prvi uz najbrži krugOsmi ili nižeČetvrti ili niže

Velika nagrada Japana je verovatniji događaj za Ferštapena da završi posao, jer mu je potrebno samo da napusti vikend trke sa 112 poena prednosti (četiri boda manje od trenutne prednosti).

To znači da može čak i da izgubi bodove od Leklera, Pereza ​​i Rasela (u različitom stepenu) u naredne dve trke i da po završetku VN Japana obezbedi titulu.

Što se tiče konstruktorskog šampionata, nema šanse da Red Bul može da ode iz Singapura sa potrebnom razlikom u odnosu na Ferari. Umesto toga, njihova prva prilika bi mogla da dođe u Japanu.

Red Bul trenutno ima 139 bodova više od Skuderije na tabeli, a trebalo bi da bude 191 ispred Suzuke – sa 88 bodova za osvajanje na naredna dva Grand Prija.