Kuba i dalje u mraku nakon nestanka struje zbog kvara glavne elektrane

Kuba i dalje u mraku nakon nestanka struje zbog kvara glavne elektrane

Električna mreža Kube doživela je prekid u petak nakon što je jedna od glavnih elektrana na ostrvu prestala s radom, što je rezultiralo velikim nestankom struje na karipskom ostrvu. Kubansko ministarstvo energetike saopštilo je da je prekid nastupio nekoliko sati nakon što je termoelektrana Antonio Giteras prestala sa radom oko 11 sati po lokalnom vremenu. Uprkos naporima da se struja distribuira putem alternativnih izvora poput termoelektrana na gas, milioni Kubanaca suočili su se sa nedostatkom električne energije.

Nedostatak struje u petak je bio bez presedana u modernim vremenima za Kubu, izazvavši ozbiljne poteškoće u zemlji već pogođenoj ekonomskim krizama. Premijer Manuel Marero pokušao je smiriti građane nakon što je nestanak struje u četvrtak bio najveći u poslednje dve godine. Vlada je hitno reagovala smanjujući potrošnju energije, obustavljajući nastavu, zatvarajući neka radna mesta i otkazujući nebitne usluge.

Uzrok prekida struje obuhvatio je povećanu potražnju električne energije od strane malih i srednjih preduzeća, upotrebu klima uređaja u stambenim zgradama te probleme u funkcionisanju starih termoelektrana i nestašicu goriva. Vlasti razmatraju promene u cenama električne energije za mala i srednja preduzeća, koje su porasle od prošle godine.

Kubanski predsednik Migel Dijaz-Kanel istakao je važnost rešavanja ovog energetskog problema, ističući da nema odmora dok se stanje ne normalizuje. Međutim, do trenutka pisanja ovog izveštaja, situacija oko obnove snabdevanja strujom ostala je neizvesna.

Nedostatak električne energije je uzdrmao svakodnevni život Kubanaca, primoravajući ih na improvizaciju kako bi preživeli u ovim teškim uslovima. Produženi prekidi struje u prošlosti su uticali na osnovne usluge poput vodosnabdevanja, stavljajući građane u neprijatne situacije.