Sastojak boje za kosu doveo je do gubitka vida kod žene

Sastojak boje za kosu doveo je do gubitka vida kod žene

Sastojak u farbi za kosu koju je koristila Francuskinja doveo je do razvoja retinopatije koja je lišila vida, izvještavaju istraživači.

Kada je prešla na boju bez ovih sastojaka, zvanih aromatični amini, njeni problemi sa vidom su se rešili, prema timu koji je predvodio dr Nikolas Čirpaz, oftalmolog u bolnici Eduard Heriot u Lionu.

Takvi slučajevi bi mogli biti retki, rekli su istraživači, ali širenje svesti o opasnosti „može omogućiti hitno razmatranje da se ukloni izlaganje takvoj boji za kosu“, tako da oči ne budu trajno oštećene, rekli su Chirpaz i njegove kolege.

Oni su objavili svoj izveštaj o slučaju 12. septembra u časopisu JAMA Ophthalmology.

Kao što je francuski tim primetio, ovo nije prvi put da je farba za kosu povezana sa retinopatijom: 2022. prijavljena su tri prethodna slučaja među „ženama srednjih godina nakon izlaganja bojama za kosu koje sadrže aromatične amine“.

U poslednjem slučaju, 61-godišnja žena koja ranije nije imala problema sa vidom došla je kod lekara sa progresivno zamućenim vidom na oba oka „nekoliko dana nakon što je kosu ofarbala bojom za kosu koja sadrži aromatične amine“, saopštila je Čirpazova grupa. Aromatični amin u boji korišćenoj u ovom slučaju je bio para-fenilendiamin.

Nakon pregleda, utvrđeno je da žena ima višestruko odvajanje mrežnjače koje liči na oštećenja koja mogu nastati kod retinopatija koje su vezane za određene enzime koji se nalaze u oku, zvani MEK1 ili MEK2.

Oči žene takođe pokazuju nezdravo „zadebljanje neurosenzorne mrežnjače“, otkrio je francuski tim.

Sprovedeni su testovi kako bi se isključio niz mogućih uzroka, uključujući infekcije, pa čak i rak. Na kraju, oštećenje mrežnjače uzrokovano sastojkom boje za kosu je „dijagnostikovano na osnovu vremenske povezanosti simptoma i izloženosti boji za kosu“, rekao je tim.

Žena je ubrzo promenila svoju marku farbe za kosu, a njen vid se vratio na 20/20 u roku od mesec dana. „Četiri godine kasnije, pacijent je prijavio da koristi farbu za kosu bez aromatičnih amina i da se nije ponovio“, rekli su autori studije.

Chirpazov tim veruje da hemikalije aromatičnih amina kao što je para-fenilendiamin „ometaju“ neurohemijski put koji je neophodan za zdravlje onoga što je poznato kao retinalne pigmentne epitelne ćelije.

Slučajevi „retinopatije povezane sa upotrebom aromatičnih amina boje za kosu [RAHDAA]“ ostaju retki, ali lekari treba da budu upozoreni na mogućnost kada se ljudi pojave sa bilo kojom retinopatijom koja nema lako objašnjenje, rekao je francuski tim.