Sendvič sa šunkom dnevno može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 za 15%, kaže studija

Sendvič sa šunkom dnevno može povećati rizik od dijabetesa tipa 2 za 15%, kaže studija

Sveobuhvatna nova studija otkriva da je konzumiranje više mesa povezano sa većim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, pri čemu su prerađeno meso i neprerađeno crveno meso istaknuti kao posebno značajni za ukupan rizik.

Međunarodni tim istraživača analizirao je podatke o skoro 1,97 miliona ljudi, pokrivajući 20 zemalja širom Evrope, Azije, Amerike i zapadnog Pacifika.

Konzumacija ekvivalenta oko dve kriške šunke svakog dana – 50 grama (1,8 unci) prerađenog mesa – bila je povezana sa 15 odsto većim rizikom tokom 10 godina, pokazalo je istraživanje. Za ekvivalent malog odreska (100 grama neprerađenog crvenog mesa) dnevno, povećanje rizika je bilo 10 procenata.

„Naše istraživanje pruža najsveobuhvatniji dokaz do sada o povezanosti konzumiranja prerađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa i većeg budućeg rizika od dijabetesa tipa 2“, kaže epidemiolog Nita Forouhi sa Univerziteta Kembridž u Velikoj Britaniji.

Istraživanje koristi prednosti projekta InterConnect, gde su neobrađeni podaci iz studija dostupni zajedno sa objavljenim rezultatima. To znači da se dalja analiza može obaviti korišćenjem prikupljenih podataka, prevazilazeći ciljeve i ciljeve prvobitne studije.

Ovde je tim mogao da koristi podatke iz 31 prethodne studije koje su prikupile informacije o konzumiranju mesa i razvoju dijabetesa tipa 2. Oni bi takođe mogli da uzmu u obzir faktore kao što su starost, indeks telesne mase i ponašanja vezana za zdravlje u svojim proračunima.

Studija je takođe otkrila vezu između redovnog jedenja 100 grama živine dnevno i 8 procenata većeg rizika od razvoja dijabetesa tokom perioda od 10 godina, ali ovde je ta veza bila manje jasna i bila je značajna samo u Evropi.

„Iako naši nalazi pružaju sveobuhvatnije dokaze o povezanosti između konzumiranja živine i dijabetesa tipa 2 nego što je ranije bilo dostupno, veza ostaje neizvesna i treba je dalje istražiti“, kaže Forouhi.

Kao i mnoge studije ovog tipa, ovi rezultati ne znače da postoji bilo kakav definitivan dokaz da jedenje mesa povećava verovatnoću razvoja dijabetesa. Ono što pokazuje je jaka korelacija, što znači da je veza verovatna i da se poklapa sa nalazima ranijih studija.

Još uvek nije jasno zašto prerađeno meso i neprerađeno crveno meso mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2, iako istraživači imaju neke ideje: crveno meso je bogato zasićenim masnim kiselinama, na primer, za koje je ranije utvrđeno da utiču na insulinsku rezistenciju.

Najverovatnije je da je u igri više različitih mehanizama, ali u očekivanju daljih istraživanja, autori studije sugerišu da sada imamo još jedan razlog da smanjimo konzumaciju mesa – osim njegove veze sa drugim mentalnim i fizičkim zdravstvenim problemima.

„[Studija] podržava preporuke za ograničavanje potrošnje prerađenog mesa i neprerađenog crvenog mesa kako bi se smanjili slučajevi dijabetesa tipa 2 u populaciji“, kaže Forouhi.

Istraživanje je objavljeno u The Lancet Diabetes & Endocrinology.