Menopauza povezana sa štetnim kardiovaskularnim zdravljem kroz promene u profilu masti u krvi

Menopauza povezana sa štetnim kardiovaskularnim zdravljem kroz promene u profilu masti u krvi

Nova studija predstavljena na Kongresu ESC 2024 u Londonu otkriva da žene tokom prelaznog perioda menopauze pokazuju promene u svojim nivoima holesterola u krvi koje mogu negativno uticati na njihovo kardiovaskularno zdravlje. Dr Stefani Moreno sa Jugozapadnog medicinskog centra Univerziteta u Teksasu ističe da menopauza dovodi do povećanja „loših“ čestica LDL i smanjenja „dobrih“ HDL čestica, što može rezultirati profiilom lipoproteina visokog rizika za kardiovaskularne bolesti.

Iako se često smatra da je kardiovaskularna bolest „muška bolest“, ona zapravo predstavlja glavnog ubicu žena, jer 40% smrtnih slučajeva kod žena potiče od KVB. Rizik od KVB kod žena raste nakon menopauze, iako se razvija otprilike deset godina kasnije nego kod muškaraca. Promene u lipidima u krvi tokom perimenopauze su ključne za razumevanje ovog ubrzanja rizika, iako tačni mehanizmi nisu potpuno jasni.

Prethodna istraživanja su se uglavnom fokusirala na tradicionalne mere lipida poput LDL i HDL holesterola, ali nisu istraživala napredne lipide kao što su subfrakcije lipida i broj čestica, koji su se pokazali kao bolji prediktori kardiovaskularnih bolesti u različitim studijama.

U ovoj studiji, istraživači su pratili promene u česticama lipoproteina tokom tranzicije menopauze kod 1246 učesnika u Dallas Heart Studiju. Korišćenjem tehnologije nuklearne magnetne rezonance, uporedili su promene u lipoproteinima između žena pre, tokom i posle menopauze i muškaraca. Učesnici su bili podeljeni u peri-menopauzalnu grupu (pre menopauze u DHS1 i posle menopauze u DHS2), postmenopauzalnu grupu i referentnu grupu muškaraca.

Rezultati su pokazali da su žene u peri-menopauzalnoj grupi imale značajne promene u LDL i HDL česticama, dok su žene u postmenopauzalnoj grupi imale najveće promene u HDL česticama. Takođe je primećeno da je LDL male gustine imao značajnije promene u peri-menopauzalnoj grupi u poređenju sa muškarcima, što ukazuje na specifične uticaje menopauze na lipoproteine.

Dr Moreno ističe da su ove promene u lipoproteinima naročito izražene kod žena u perimenopauzi, što može objasniti povećanje rizika od kardiovaskularnih bolesti u postmenopauzi. Daljnja istraživanja su neophodna kako bi se razumelo da li ove promene zaista povećavaju kardiovaskularni rizik kod žena.