Kako je Danska naterala Novo Nordisk da snizi cene Ozempica

Kako je Danska naterala Novo Nordisk da snizi cene Ozempica

Dana 13. maja, američki senator Bernie Sanders objavio je otvoreno pismo danskoj farmaceutskoj kompaniji Novo Nordisk, pozivajući je da smanji cene svojih popularnih lekova za dijabetes i mršavljenje u SAD. Međutim, dok se u Americi vodi borba za smanjenje cena, Danska, domovina Novo Nordisk-a, suočava se s vlastitim izazovima u vezi s troškovima ovih lekova.

Danska, sa svojih 6 miliona stanovnika, takođe se bori sa visokom cenom lekova kao što su Ozempic i Vegovi. Ovi lekovi, prvobitno razvijeni za lečenje dijabetesa, postali su popularni kao tretmani za mršavljenje, što je dovelo do finansijskog pritiska na danski zdravstveni sistem. U 2022. godini, upotreba Ozempic-a za mršavljenje izazvala je značajne troškove, „ispraznivši sve kase u celom javnom zdravstvenom sistemu,“ kako navodi profesor Jens Juul Holst sa Univerziteta u Kopenhagenu.

Danska je već pregovarala o smanjenju troškova za lekove, ali Novo Nordisk je u početku tvrdoglavo odbijao smanjenje cena, što je dovelo do razmatranja mogućnosti da pacijenti sami plaćaju deo troškova. U međuvremenu, američki pacijenti suočavaju se sa cenama koje dostižu do 1.350 dolara mesečno, uz komplikacije oko pokrivanja lekova od strane osiguravajućih kompanija.

U Danskoj, Novo Nordisk je nedavno smanjio cenu Ozempic-a za 34%, što je još uvek mnogo više u poređenju sa cenama u drugim razvijenim zemljama. Ujedno, lek Vegovi, namenjen za mršavljenje, ostaje skupa opcija sa cenom od 365 dolara mesečno, što izaziva debate o pristupačnosti lekova.

Dok američki zakonodavci i dalje raspravljaju o mogućem smanjenju cena lekova kroz zakone kao što je Zakon o smanjenju inflacije, Danska se suočava s problemima kako da balansira troškove i pristupačnost, dok istovremeno podržava svoju lokalnu farmaceutsku industriju. Ova situacija naglašava složenost globalnog tržišta lekova i izazove u povezivanju troškova i pristupačnosti u različitim zemljama.