Stopa smrtnosti majki u SAD je i dalje mnogo viša nego u drugim bogatim nacijama

Stopa smrtnosti majki u SAD je i dalje mnogo viša nego u drugim bogatim nacijama

Stope smrtnosti majki u Sjedinjenim Državama i dalje premašuju one u drugim bogatim zemljama, pri čemu većina žena umire tokom trudnoće i porođaja na načine koji su se mogli sprečiti, pokazuje novi izveštaj.

Istraživači su otkrili da su 2022. godine žene u SAD imale stopu smrtnosti od komplikacija trudnoće i porođaja od 22 smrti na 100.000 živorođenih.

To je stopa više nego dvostruko, a ponekad i trostruko u odnosu na druge zemlje sa visokim dohotkom, kažu istraživači. Na primer, te godine u Norveškoj nije bilo zabeleženih smrtnih slučajeva majki.

Dalje, crne žene imaju najveću stopu smrtnosti majki u Sjedinjenim Državama, sa skoro 50 smrtnih slučajeva na 100.000 živorođenih.

„Ova studija pruža sumornu sliku o tome koliko su loše performanse SAD kada su u pitanju stope smrtnosti majki u poređenju sa drugim zemljama sa visokim dohotkom“, rekla je autorka studije Munira Gunja, ​​viši istraživač u Fondu Commonvealth.

Za studiju, istraživači su procenili zdravlje majki u 14 nacija: Sjedinjenim Državama, Australiji, Kanadi, Čileu, Francuskoj, Nemačkoj, Japanu, Koreji, Holandiji, Novom Zelandu, Norveškoj, Švedskoj, Švajcarskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Otprilike dve trećine (65%) smrtnih slučajeva majki u Sjedinjenim Državama dešava se nakon rođenja, a više od 80% se može sprečiti, navodi se u izveštaju.

Teško krvarenje, visok krvni pritisak i infekcija su vodeći uzroci smrti majki u prvoj nedelji nakon porođaja, izvještavaju istraživači. U narednim nedeljama i mesecima, slabljenje srčanog mišića je najčešći uzrok smrti majke.

U poređenju sa drugim zemljama, najmanje je verovatnoća da će žene u Sjedinjenim Državama imati društvenu podršku za njihovo zdravlje, kao što su kućne posete i garantovano plaćeno odsustvo.

Na primer, pristup kućnim zdravstvenim posetama je zagarantovan ženama u svim anketiranim zemljama osim u Sjedinjenim Državama. Druge zemlje garantuju najmanje jednu posetu babice ili medicinske sestre u prvih 10 dana od porođaja, kažu istraživači.

Štaviše, sve druge zemlje sa visokim dohotkom obavezuju najmanje 14 nedelja plaćenog odsustva sa posla nakon porođaja, pri čemu većina zahteva više od šest meseci.

Sjedinjene Države takođe imaju ozbiljan nedostatak pružalaca porodiljskih usluga, otkrili su istraživači.

Na primer, Sjedinjene Države imaju samo 16 babica na 1.000 živorođenih, a Kanada ima još manje, sa 13 babica na 1.000. Sve ostale zemlje imaju dva do šest puta više, osim Koreje.

Ovi nalazi su objavljeni 4. juna u izveštaju Commonvealth Funda, Insights into the U.S. Maternal Mortaliti Crisis: An International Comparison.

„SAD su još uvek tako daleko, a rasni dispariteti su duboko uznemirujući“, rekla je dr Lori Zefirin, viša potpredsednica za unapređenje zdravstvene jednakosti u Commonvealth Fundu.

„Sada je vreme da damo prioritet onome za šta znamo da već dobro funkcioniše u drugim zemljama: proširena pokrivenost zdravstvenim osiguranjem, snažnija radna snaga i sistemi podrške, i plaćeno porodiljsko odsustvo“, dodao je Zefirin u saopštenju Fonda Commonvealth.