Rekordan skok tajvanskog referentnog indeksa zbog rasta cene akcija TSMC-a

Rekordan skok tajvanskog referentnog indeksa zbog rasta cene akcija TSMC-a

Tajvanski referentni indeks Taiek skočio je u četvrtak 3% na rekordno visok nivo, podstaknut skokom cene akcija kompanije Tajvan Semiconductor Manufacturing Company, najvećeg svetskog proizvođača računarskih čipova.

Skok je usledio nakon što su analitičari Morgan Stanley-a podigli ciljnu cenu za Nvidia-u, koja dizajnira čipove koje proizvodi TSMC, na 750 dolara sa 603 dolara, navodeći povećanje potražnje za čipovima veštačke inteligencije.

TSMC je glavni proizvođač Nvidia čipova. Cena akcija je skočila čak 9,8% nakon što je trgovanje nastavljeno nakon pauze za Lunarnu Novu godinu.

„Kratkoročni rast je i dalje veoma snažan“, kažu analitičari u Nvidia noti.

Prošle nedelje, TSMC je izvestio o povećanju prihoda od 7,9% i predvideo rast prodaje od najmanje 8%, između 18 milijardi i 18,8 milijardi dolara, za svoj kvartal koji se završava u martu.

Akcije su se smanjile u popodnevnim časovima, ali su i dalje bile u porastu za oko 7,9% u četvrtak popodne, trgovajući za 697 novih tajvanskih dolara.

Nvidia je imala velike koristi od buma veštačke inteligencije, usred velike potražnje za AI čipovima koji se koriste za pokretanje generativnih AI modela kao što je OpenAI ChatGPT.