Simptomi PTSP-a povezani sa aterosklerozom kod žena

Simptomi PTSP-a povezani sa aterosklerozom kod žena

Za žene srednjih godina, simptomi posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) povezani su sa višom karotidnom aterosklerozom i sa većom bolešću malih krvnih sudova mozga i lošijim kognitivnim performansama među nosiocima APOE ε4, prema studiji objavljenoj na internetu 2. novembra u JAMA Netvork Open.

Rebecca C. Thurston, Ph.D., sa Univerziteta u Pitsburgu, i kolege su ispitali da li su simptomi PTSP-a kod žena srednjih godina povezani sa debljinom karotidnog intime medija (IMT), zapreminom hiperintenziteta bele materije mozga (VMHV) i kognitivnim performansama u preseka studija.

Učesnici su uključivali 274 žene iz zajednice starosti od 45 do 67 godina (64 su bile nosioce APOE ε4) koje su popunile upitnike (kontrolna lista za PTSP-civilna verzija), fizičke mere, flebotomiju, neuropsihološko testiranje, ultrazvučni pregled karotida i magnetni pregled mozga 3-Tesla slikanje.

Istraživači su primetili povezanost sa većim simptomima PTSP-a sa većim karotidnim IMT-om (multivarijabilni β = 0,07). Uočene su značajne varijacije u APOE ε4 statusu u povezanosti simptoma PTSP-a sa neurokognitivnim ishodima.

U multivarijabilnim modelima, simptomi PTSP-a su bili povezani sa većim VMHV celog mozga, periventrikularnim VMHV, dubokim VMHV i frontalnim VMHV (β = 0,96, 0,90, 1,21 i 1,25, respektivno) među ženama sa APOE ε4, kao i sa lošijim kogniom. posebno pažnja i radna memorija, semantička tečnost, brzina percepcije i brzina obrade (β = −3,37, −6,01, −12,73 i −11,05, respektivno).

„Naši nalazi ukazuju na rizičnu populaciju koja može opravdati ranu intervenciju i napore u prevenciji kako bi se smanjio kardiovaskularni i neurokognitivni rizik u srednjim godinama života i kasnije“, pišu autori.