Erdoganov pomoćnik: Članstvo Švedske u NATO-u nije gotova stvar

Erdoganov pomoćnik: Članstvo Švedske u NATO-u nije gotova stvar

Turska je otvorila vrata procesu pridruživanja Švedske NATO-u, ali još nije dala svoje odobrenje, izjavio je u petak Omer Čelik, portparol vladajuće AK Partije predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Čelik je u direktnom prenosu na TV Haberturk rekao da postoji tripartitni memorandum između Turske, Švedske i NATO-a o preduslovima za članstvo, u kojem se Stokholm obavezao da će preduzeti određene korake.

Ako turskom parlamentu bude rečeno da je Švedska postigla „snažan zadovoljavajući rezultat“ pošto je ispunila svoje obaveze, poslanici AKP će glasati za ratifikaciju njenog članstva u vojnom bloku koji predvode SAD, rekao je Čelik za Haberturk.

Upitan kada bi se to moglo dogoditi, Čelik je rekao „na narednoj sjednici“ parlamenta, znači ne prije oktobra ili novembra.

Ranije ove nedelje, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Turska pristala da podrži zahtev Švedske posle višemesečnog odlaganja.

Erdogan je navodno pokušao da svoje odobrenje kandidature Švedske za članstvo poveže sa prijemom Turske u Evropsku uniju. Zauzvrat, SAD su signalizirale spremnost da deblokiraju prodaju lovaca F-16 Ankari.

Komentarišući odnose Turske sa SAD, Čelik je rekao da iako je sastanak Erdogana i američkog predsednika Džoa Bajdena obećao „novu stranicu“, ukupan ishod ostaje da se vidi. Odnosi bi se mogli poboljšati mnogo brže ako bi se SAD predomislile o podršci militantima predvođenim Kurdima u Siriji, primetio je Čelik.

NATO se nadao da će zajedno primiti Švedsku i Finsku pre samita bloka u Vilnjusu, u Litvaniji, ove nedelje. Finska se na kraju sama pridružila, nakon što je Turska odbila zahtev Švedske zbog zabrinutosti da Stokholm štiti kurdske organizacije koje je Ankara označila kao terorističke. Blok kojim dominiraju SAD tehnički zahteva konsenzus svih 31 članica pre nego što primi nove.