Rekonvalescentna plazma COVID-19 korisna za imunokompromitovane

Rekonvalescentna plazma COVID-19 korisna za imunokompromitovane

Transfuzija rekonvalescentne plazme COVID-19 povezana je sa smanjenjem mortaliteta za imunokompromitovane pacijente, prema sistematskom pregledu objavljenom na mreži 12. januara u JAMA Netvork Open.

dr Džonaton V. Senefeld sa klinike Mejo u Ročesteru, Minesota, i njegove kolege sproveli su sistematski pregled i meta-analizu ispitivanja, studija i izveštaja o slučajevima ili serija o upotrebi plazme za rekonvalescenciju COVID-19 kod pacijenata koji su imunokompromitovan. Pregled je uključio tri randomizovana klinička ispitivanja koja su uključila 1.487 učesnika, pet kontrolisanih studija, 125 serija slučajeva ili izveštaja koji su uključivali 265 učesnika i 13 nekontrolisanih velikih serija slučajeva sa 358 učesnika.

Istraživači su otkrili da je u odvojenim meta-analizama koje koriste modele stratifikovane i objedinjene prema tipu studije, transfuzija plazme rekonvalescente od COVID-19 povezana sa smanjenjem mortaliteta u poređenju sa kontrolnom kohortom i za randomizovana klinička ispitivanja i za uparene kohortne studije (odnos rizika, 0,63 ).

„Iako su ovi sažeti nalazi ohrabrujući za upotrebu terapeutske rekonvalescentne plazme kod pacijenata sa COVID-19 sa primarnom ili sekundarnom imunosupresijom, ostaje mali broj dobro kontrolisanih, objavljenih podataka u ovim važnim populacijama pacijenata“, pišu autori. „Klinička upotreba rekonvalescentne plazme COVID-19 i Vak-plazme kod pacijenata koji su imunokompromitovani i imaju COVID-19 može zahtevati dalju istragu.

Jedan autor je otkrio finansijske veze sa Sab Therapeutics.