Šest osoba ubijeno u pucnjavi u Torontu

Šest osoba ubijeno u pucnjavi u Torontu

TORONTO – Šest osoba, uključujući osumnjičenog, poginulo je, a jedna osoba je ranjena u pucnjavi u višespratnici u blizini Toronta u nedelju kada je navodno 73-godišnji napadač ubio svoje komšije pre nego što ga je policija ubila, prenosi Rojters.

Policija je saopštila da su tri žrtve bili članovi odbora stanara. Osumnjičeni Frančesko Vili bio je umešan u tekući spor sa odborom, navode kanadski mediji, pozivajući se na sudske dokumente.

Policija je oko 19.20 primila poziv o aktivnom strelcu u gradu Von, predgrađu Toronta, u Ontariju. ET u nedelju (0020 GMT u ponedeljak), rekao je novinarima šef regionalne policije Jorka Jim MacSveen.

MacSveen je rekao da je policija smrtno pucala u osumnjičenog u hodniku 16-spratnice nakon što je navodno ubio tri muškarca i dvije žene. Žena stara 66 godina nalazi se u bolnici sa teškim povredama. Žrtve su streljane u odvojenim jedinicama na različitim spratovima, saopštila je policija.

„Tri žrtve su bile članice stambenog odbora, ali motiv pucnjave ostaje deo ove veoma komplikovane i vrlo tečne istrage koja je u ovom trenutku još uvek u toku“, rekao je on.

Pozivajući se na sudske dokumente, list Globe and Mail navodi da je postojala godina duga istorija sukoba između Vilija i njegovih komšija. List je naveo da je sudskim nalogom iz 2019. Villi zabranjeno da komunicira sa upravnim odborom stana ili zaposlenima u stanu.

U video snimku na Fejsbuku objavljenom pre incidenta, stariji čovek koji se predstavio kao Vili i dao svoju adresu kao zgradu u kojoj se dogodila pucnjava, govorio je o svom sporu sa odborom stana, rekavši da su oni i sudski zvaničnici urotili protiv njega i „radi na tome da me uništi“.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri autentičnost snimka. Portparol policije odbio je da komentariše snimak.

Vlasti su pronašle poluautomatski pištolj za koji veruju da je korišćen u pucnjavi, rekao je novinarima portparol Jedinice za specijalne istrage (SIU) Ontarija.

Portparol SIU Kristi Denet nije mogla da potvrdi da li je oružje nabavljeno legalno.

SIU je saopštio da je obdukcija osumnjičenog zakazana za utorak.

Kanada ima mnogo strožije zakone o oružju od Sjedinjenih Država, ali Kanađanima je dozvoljeno da poseduju vatreno oružje pod uslovom da imaju dozvolu. Ograničeno ili zabranjeno vatreno oružje, poput pištolja, takođe mora biti registrovano.

„Svi su užasnuti… probuditi se uz ovu vest jutros, da je čuju sinoć. Ljudi su jednostavno u apsolutnom šoku“, rekao je gradonačelnik Voana Stiven Del Duka u ponedeljak.

Stopa ubistava oružjem u Kanadi je samo delić stope u Sjedinjenim Državama, pokazuju podaci iz 2020. godine, ali je i dalje viša od drugih bogatih zemalja i raste. Pištolji su bili glavno oružje korišćeno u većini nasilnih zločina u vezi sa vatrenim oružjem između 2009. i 2020. godine.

Liberalna vlada kanadskog premijera Džastina Trudoa pokušava da se uhvati u koštac sa nasiljem vatrenim oružjem merama uključujući zabranu prodaje, kupovine ili prenosa oružja koje je stupilo na snagu u oktobru.

„Porodicama i prijateljima žrtava jučerašnje pucnjave u Voanu: Držim vas u svojim mislima“, napisao je Trudo na Tviteru.