Potresi u Evropskom parlamentu zbog skandala oko lobiranja

Potresi u Evropskom parlamentu zbog skandala oko lobiranja

BRISEL – Potpredsednica parlamenta Evropske unije suspendovana je u subotu sa dužnosti nakon što je uhvaćena u istrazi o trgovini uticajem u skupštini EU u koju su navodno umešani zvaničnici iz Katara, piše Asošijeted pres.

Eva Kaili, 44-godišnja grčka bivša voditeljka TV vesti, suspendovana je od strane njene stranke u Grčkoj i grupe socijalista i demokrata u skupštini EU u petak nakon što je belgijska policija izvela 16 racija širom Brisela u okviru istrage o korupciji i pranju novca u parlamentu.

Četiri osobe su privedene radi ispitivanja, a istražitelji su izvukli oko 600.000 evra u gotovini i zaplenili kompjutersku opremu i mobilne telefone. Tužioci nisu identifikovali četvoricu, ali je najmanje jedan bio poslanik EU, a jedan bivši član.

Vlasti nisu identifikovale zalivsku zemlju za koju se sumnja da je nudila gotovinu ili poklone zvaničnicima u parlamentu u zamenu za političke usluge, ali je nekoliko članova povezalo istragu sa Katarom.

Predsednica parlamenta Roberta Metsola „odlučila je da odmah suspenduje sva ovlašćenja, dužnosti i zadatke koji su delegirani Evi Kaili u svojstvu potpredsednika Evropskog parlamenta“, rekao je Metsolin portparol u subotu kasno.

Odluka je doneta „u svetlu tekućih sudskih istraga belgijskih vlasti“, rekao je on, ne iznoseći dalje detalje.

Skupština EU trebalo bi da održi poslednju plenarnu sednicu ove godine u Strazburu, u Francuskoj, od ponedeljka.

Kopredsednik grupe Zelenih, Filip Lamberts, pozvao je na parlamentarnu istragu i da se ovo pitanje stavi na debatu ove nedelje, ponavljajući pozive nekih drugih političkih grupa.

Zeleni „snažno osuđuju korupciju i mito, gotovina i dragoceni pokloni ne mogu povući političke linije u ovoj kući“, rekao je Lamberts u saopštenju. Dodao je da će njegova grupa „glasati protiv viznih olakšica za Katar na ovonedeljnom plenarnom glasanju“.

Izvršna vlast EU, Evropska komisija, predložila je u aprilu da se građanima Katara odobri kratki boravak bez viza u bloku od 27 zemalja pod uslovom da imaju biometrijski pasoš. Zakon je prošao kroz skupštinu.

Kailina partija u Grčkoj, Socijalistički Pasok-Pokret za promene, javno se ogradila od komentara koje je iznela prošlog meseca u parlamentu EU u kojima je hvalila Katar, koji je trenutno domaćin gala događaja u fudbalu, Svetskog prvenstva.

Ona je rekla da je Svetsko prvenstvo „dokaz, zapravo, kako sportska diplomatija može da postigne istorijsku transformaciju zemlje reformama koje su inspirisale arapski svet“. Kaili je takođe ponovila ono što je rekla da je stav Međunarodne organizacije rada da je „Katar lider u radničkim pravima“.

Nakon racija u petak, belgijski tužioci rekli su da federalna pravosudna policija sumnja da je nepoznata zemlja u regionu Zaliva pokušavala „da utiče na ekonomske i političke odluke Evropskog parlamenta“.

Navodi se da je to navodno učinjeno „plaćanjem velikih suma novca ili nuđenjem velikih poklona trećim licima sa značajnom političkom i/ili strateškom pozicijom u Evropskom parlamentu“.

U Italiji je u subotu, Član 1, mala partija levog centra, suspendovala bivšeg poslanika EU Pjer-Antonija Pancerija nakon izveštaja da je uhvaćen u skandalu.

U saopštenju objavljenom na stranici stranke na Fejsbuku, Član 1 je rekao da je „uznemiren“ izveštajima, ali je izrazio puno poverenje u belgijske istražitelje. Dodaje se da se „nada da Panzeri može da pokaže da nije umešan u nešto što je potpuno nespojivo sa njegovom istorijom i političkim opredeljenjem“.

Panceri, koji je bio upisan u lombardijski ogranak Člana jedan, takođe je nekada bio član iste političke grupe u parlamentu EU kao Kaili, socijalisti i demokrate. Šef grupe, Iratke Garcia Perez, napisao je u subotu na Tviteru da „Eva Kaili treba da bude smenjena na mestu potpredsednika EP kako bi se zaštitio ugled institucije i poverenje građana“.

Međunarodna konfederacija sindikata odbila je da komentariše u petak na pitanje Asošijeted presa o izveštajima da je njen generalni sekretar Luka Visentini takođe uhvaćen u aferu. U poruci na veb stranici organizacije u subotu se navodi da „ITUC trenutno nema više komentara o ovom pitanju, u očekivanju dodatnih informacija“.