Pacijenti koji se leče od bolesti zavisnosti ostali bez bolnice

Pacijenti koji se leče od bolesti zavisnosti ostali bez bolnice

Pacijenti Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti „Primarijus dr Branko Gačić“ u Paunovoj ulici iznenada su ostali bez medicinske pomoći. Najosetljiviji pacijenti, koji se u okviru porodične terapije leče od bolesti zavisnosti, ostali su bez bolnice. U velikoj zgradi u Paunovoj 2, kako je zovu lekari, u skoro svakoj prostoriji vide se pukotine. Na pojedinim mestima su tolike da izgleda kao da će zid svakog časa pasti ili da će se obrušiti plafon. Kada je građevinski inspektor video u kakvom su stanju podrum i temelji, lako je doneo rešenje o zatvaranju.

Međutim, to je otvorilo nove probleme – gde će se stacionarno i ambulantno lečiti pacijenti odrasli zavisnici, pogotovo jer je lečenje grupno i porodično. Godišnji su odmori, pa lekari za sada rade u maloj zgradi preko puta u kojoj se leče deca zavisnici od 12 do 18 godina. „Mi smo otpustili sve pacijente zato što moramo da poštujemo tu odredbu iz zakonskih razloga. I ono što možemo, samo smo nastali da radimo dispanzerski. Konkretno ja radim dva dana u nedelji u dispanzeru, to je jedno 10 do 12 pregleda koje možemo da obavimo“, objašnjava dr Milo Jokanović, zamenik šefa Dnevne bolnice za bolesti zavisnosti „Prim. dr Branko Gačić“.

Dnevna bolnica za bolesti zavisnosti – prvi oblik terapije u zajednici, najmoderniji i najskuplji vid lečenja, otvorena je pre 40 godina. Skupština grada je 1982. godine donela odluku da se Institutu za mentalno zdravlje dodeli objekat na Banjici na neograničeno korišćenje. Potpisan je i ugovor u kome se Institut obavezuje da održava objekat. Nedavno je iz Grada stigla vest da im se lokacija oduzima. Ponuđeno je nekoliko drugih, ali rešenja i dalje nema.