Sin kolumbijskog predsednika oslobođen u toku istrage za nezakonito bogaćenje i pranje novca

Sin kolumbijskog predsednika oslobođen u toku istrage za nezakonito bogaćenje i pranje novca

Kolumbijski sudija je u petak uveče naredio da se sin predsednika Gustava Petra pusti iz pritvora dok se protiv njega vodi istraga zbog optužbi za nezakonito bogaćenje i pranje novca.

Nicolas Petro je uhapšen rano u subotu, a ove nedelje je optužen za dva zločina. On je pristao da sarađuje u istrazi, a tužioci su rekli da je u četvrtak priznao da je predizborna kampanja njegovog oca 2022. dobila novac sumnjivog porekla.

Mario Andres Burgos, tužilac zadužen za slučaj, rekao je da je Nikolas Petro uverio da će dostaviti audio zapise i dokumente kako bi potvrdio da je deo novca koji mu je dat na kraju finansirao kandidaturu njegovog oca.

Tužilaštvo je izvelo dokaze za koje kaže da je mlađi Petro nezakonito primao novac.

Međutim, sudija je rekao da tužioci nisu potkrepili potrebu da se predsednikov sin zadrži u pritvoru ili kućnom pritvoru. Naređeno mu je da bude pušten pod uslovom da ne napušta Kolumbiju i ne učestvuje u političkim aktivnostima.

Nikolas Petro je poslanik za severni priobalni region Atlantika, ali je rekao da će podneti ostavku.

Burgos je rekao da je mlađi Petro otkrio da su otkrivena neopravdana povećanja njegove imovine od dve osobe koje su ispitale kolumbijske vlasti. Novac je delom otišao na račune sina, a delom u kampanju koja je njegovog oca u Kolumbiji učinila prvim izabranim levičarskim predsednikom, rekao je tužilac.

U utorak, kada je optužen, tužioci su rekli da je mlađi Petro uzeo hiljade dolara od trgovaca drogom i koristio ih za kupovinu luksuznih kuća i skupih automobila. Nicolas Petro, ​​36, izjasnio se nevinim po optužbama, ali je pristao da sarađuje sa vlastima.

Slučaj se dogodio u trenutku kada kolumbijski predsednik gubi popularnost i bio izložen napadima opozicionih partija, koje su postale sve nespremnije da sarađuju sa njegovom zakonodavnom agendom.

Predsednik je rekao da se neće mešati u istragu i napisao je poruku na Ks, platformi ranije poznatoj kao Tviter, u kojoj je rekao da se nada da će njegov sin „razmisliti o svojim greškama“.