Pentagon: Kineski špijunski balon primećen iznad SAD

Pentagon: Kineski špijunski balon primećen iznad SAD

VAŠINGTON – SAD prate sumnjivi kineski balon za nadzor koji je primećen iznad vazdušnog prostora SAD nekoliko dana, ali je Pentagon odlučio da ga ne obori zbog rizika od povrede ljudi na zemlji, rekli su zvaničnici u četvrtak, piše AP.

Visoki zvaničnik odbrane rekao je novinarima Pentagona da SAD imaju „veoma veliko poverenje“ da je kineski balon na velikoj visini i da je leteo iznad osetljivih lokacija radi prikupljanja informacija. Jedno od mesta gde je balon primećen bila je Montana, gde se nalazi jedno od tri nacionalna polja silosa za nuklearne rakete u vazduhoplovnoj bazi Malmstrom. Zvaničnik je govorio pod uslovom da ostane anoniman kako bi razgovarao o osetljivim informacijama.

Brig. General Patrik Rajder, sekretar za štampu Pentagona, dao je kratku izjavu o tom pitanju, rekavši da vlada nastavlja da prati balon. Rekao je da „trenutno putuje na visini znatno iznad komercijalnog vazdušnog saobraćaja i ne predstavlja vojnu ili fizičku pretnju ljudima na zemlji“.

On je rekao da je slična aktivnost balona viđena u poslednjih nekoliko godina. On je dodao da su SAD preduzele korake da osiguraju da ne prikupljaju osetljive informacije.

Zvaničnik odbrane je rekao da su SAD „angažovale“ kineske zvaničnike preko više kanala i saopštile ozbiljnost stvari.

Saopštenje Pentagona dolazi nekoliko dana pre nego što se očekuje da će državni sekretar Antoni Blinken otputovati u Kinu. Nije jasno da li će to uticati na njegove planove putovanja, što Stejt department nije zvanično objavio.