Institut „Batut“: U Srbiji 16 potvrđenih slučajeva morbila

Institut „Batut“: U Srbiji 16 potvrđenih slučajeva morbila

Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je danas da je u Srbiji registrovano 16 potvrđenih slučajeva morbila, od kojih 14 na teritoriji Beograda.

U Beogradu je među obolelima šestoro dece uzrasta od tri do pet godina, od kojih je petoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, tri nevakcinisane osobe uzrasta osam, 15 i 19 godina, kao i pet osoba starijih od 40 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.

Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih, dodaje se u saopštenju.

Male boginje potvrđene su 13. februara kod osobe sa teritorije Novog Sada uzrasta 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine, odnosno 20. februara kod dvogodišnjeg, nevakcinisanog deteta iz Stare Pazove.

Institut navodi da su od 7. februara na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

Od početka godine Evropski centar za zarazne bolesti registrovao je oko 1.000 slučajeva malih boginja u zemljama EU sa sedam smrtnih ishoda – šest u Rumuniji i jedan u Irskoj.

Institut podseća da je u Srbiji u 2023. godini registrovano 50 slučajeva morbila, od kojih je većina, 94 odsto, bila nevakcinisana.