„Polako umiremo“: zoološki vrt u Kijevskoj oblasti moli za humanitarnu pomoć

„Polako umiremo“: zoološki vrt u Kijevskoj oblasti moli za humanitarnu pomoć

Životinje u parku „KSII meseci“ u Kijevskoj oblasti zbog rata pate od nedostatka hrane i toplote.

Zoološki vrt se nalazi u selu Demidov, koje je trenutno pod okupacijom. Osvajači nisu dozvolili isporuku dizel goriva za zagrevanje đaka, rekao je početkom marta načelnik ustanove Mihail Pinčuk.

Situacija se nije popravila za dve nedelje. Sada direktor zoološkog vrta moli za zeleni hodnik, jer nema zaliha hrane. On je o situaciji govorio u komentaru za „UP.Žitja”.

Zbog porušenih mostova, selo u kome se nalazi zoološki vrt odsečeno je od civilizacije.

„Pokušavam da se „okrenem“ na ulazu u okupacionu zonu, prolazim pored nečega, oskudno male porcije sa Crvenim krstom.

Ali globalno, bez humanitarne pomoći i zelenog koridora, svih 300 životinja je osuđeno na propast. Svi su veliki – žirafe, nosorozi, nilski konji. Ne mogu se hraniti 1-2 vreće koje se mogu nositi. To je manje od obroka po životinji“, kaže Mihail Pinčuk.

Prema njegovim rečima, humanitarna pomoć koja dolazi sa Zapada iz zooloških vrtova, fondacija i zabrinutih ljudi ne stiže na okupirane teritorije.

„Ovo je humanitarna pomoć za one koji nemaju sreće da budu bombardovani. Ne ide onima koji se nađu na odsečenim okupiranim teritorijama. Samo polako umiremo jer Rusi ne dozvoljavaju životinjama da priđu i da se hrane“, rekao je vlasnik kontaktnog zoološkog vrta.Kijevska oblast.

Prema rečima vlasnika zoološkog vrta, potrebno je organizovati grupu odgovornih lica koja će „imati ovlašćenja da razgovaraju sa đavolima na drugoj strani“.

„Važno nam je da nam se dozvoli da u zoološki vrt nosimo stočnu hranu i dizel. Ovde se svakodnevno gradi platforma i preko tog mosta prelazimo peške. Moguć je i transport stočne hrane na kolicima. Najmanje 2 sata dnevno mi može isporučiti stočnu hranu i pomoći životinjama.“ objašnjava direktorka parka „KSII meseci“.

Dodaje da trenutno nema sistemskih rešenja – vlada haos. Sve snage su usmerene samo na pomoć civilnom stanovništvu.

„Razumem da su vojne potrebe najvažnije, a potrebe građana sekundarne, ali sve životinje iz skloništa i zooloških vrtova treba da budu uvrštene na ovu listu.

Ne predlažem da se menja poredak – prvo treba spasavati žene i decu, ali ne samo da saosećamo sa životinjama“, dodao je on.

Mihail ističe da evakuacija i pomoć ljudima i životinjama ne treba da se isključuju, već da se prilagođavaju mogućnostima i dogovorima.

On je dodao da je vrsta i količina transporta sekundarno tehničko pitanje. Sada je važno organizovati zeleni koridor. Meštani su spremni da pomognu zoološkom vrtu – oni će svojim automobilima dopremati hranu sa porušenog mosta u park „KSII mesec”.